nieuws

Bemiddelingsbedrijf FIN kampt snel met grote geldproblemen

Archief

Het lijkt een klassiek drama in de assurantiebemiddeling: razendsnelle groei in personeel, veel productie van levensverzekeringen, aan de weg timmeren als sponsor en dan wegens groot polisverval in financiële problemen komen. Dit is in een notendop de gang van zaken bij Financial Insurance Network (FIN) in het Groningse Hoogezand.

Op maandag 2 september vorig jaar berichtte het Dagblad van het Noorden, dat zaalvoetbalclub Leekster Eagles een nieuwe hoofdsponsor had. “FIN is actief op het gebied van verzekeringen en pensioenen. Daarbij blijft een traditie in stand, want ook de vorige twee hoofdsponsors van Leekster Eagles, CVB-Bank en CEB Consulting, waren financiële dienstverleners. Die beide bedrijven gingen echter failliet”, aldus de krant. Maar in dit geval hoefde de club niet bang te zijn, want FIN-directeur Harry Weening (40) had het bedrag voor het eerste jaar al betaald.
Het leek allemaal nog mooier te worden. Op 22 november publiceerde het dagblad een kloek artikel over Harry Weening (“Onthoud die naam”). Weening wilde hoofdsponsor van de eredivisie in het zaalvoetbal worden met ingang van 2003. Volgens de krant telde FIN inmiddels niet minder dan 180 man personeel. Begin december verklaarde Weening tegenover AM, dat die 180 man aanzienlijk te veel was, want dat was inclusief een telemarketingbureau. Het assurantiebemiddelingsbedrijf zou tachtig man omvatten.
SER-inschrijving
Bij het Dagblad van het Noorden had “een oplettende lezer” gemeld, dat FIN geen SER-inschrijving zou hebben. In de meest letterlijke zin klopte dat, maar desondanks zou Weening wel degelijk in assurantiën mogen bemiddelen. Maar onder welke naam wilde Weening niet zeggen. “Ik wil mijn eigen belangen zo veel mogelijk beschermen”, was de raadselachtige motivering van Weening. Door AM met deze merkwaardige opstelling geconfronteerd, faxte Weening een enigszins gedateerd ‘Bewijs van inschrijving in het Wabb-register’ ten name van de Christelijke Financiële Dienstverlening Nederland.
Weening liet weten, dat hij financieel klem zat doordat een verzekeraar niet over de brug wilde komen met provisies tot een totaal van ruim e 700.000. Het stoppen van die uitbetaling zou oorzaak zijn, dat het personeel in de laatste maanden van 2002 nog geen salaris had ontvangen. Tegenover AM weigerde Weening aanvankelijk de naam te noemen van de verzekeraar in kwestie. Later kwam hij voor de draad met Conservatrix.
Directeur Buitenhuis van de Baarnse maatschappij weerspreekt Weening. “Met FIN is in het voorjaar via Waerdenburgh Assuradeuren een relatie ontstaan en dat is de eerste maanden goed gegaan, maar vanaf september gingen zich problemen voordoen”, aldus Buitenhuis. Volgens hem was er, als gevolg van een groot aantal royementen, per eind november zelfs sprake van een debetstand in de rekening-courant. Buitenhuis: “En zelfs al hadden wij betalingen willen doen, dan was dat niet mogelijk op grond van derdenbeslagen bij FIN”.
Aanvraag faillissement
Inmiddels hadden dertien van de zestig (!) werknemers van FIN het faillissement aangevraagd wegens de achterstand in salarisbetaling. In reactie hierop vroeg Weening uitstel van betaling aan.
In het Dagblad van het Noorden betoogde Weening, dat hij het fraudeteam van Avéro had gewaarschuwd voor enkele van zijn ex-werknemers die bij deze maatschappij in dienst zouden zijn getreden. Volgens Bertwin Tiemersma van Avéro, die er om te beginnen op wijst dat FIN geen agentschap had van Avéro, heeft Weening inderdaad aan de bel gehangen bij Avéro. “Maar wij hebben geen van de bedoelde mensen in dienst genomen, dit dank zij onze grondige screening bij sollicitaties.”
De behandeling van de faillissementsaanvraag, ingediend door een groep werknemers, kon aanvankelijk niet in behandeling worden genomen, omdat Weening wilde aansturen op uitstel van betaling. Later was Weening onvindbaar geworden en leidde de kerstperiode ertoe, dat de faillissementsaanvraag pas deze week behandeld kon worden. Bij het ter perse gaan van dit nummer van AM was de (bijna zekere) uitkomst nog niet bekend.

Reageer op dit artikel