nieuws

Belastingplan kost verzekeraars e 33,5 mln

Archief

Het belastingplan 2003 (IB 2003) heeft de verzekeringsbranche in totaal e 33,5 mln aan nalevingslasten gekost. Dat zegt het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), onderdeel van het Verbond van Verzekeraars.

Het CVS baseert de stelling op het onlangs ontwikkelde meetinstrument Minver (Meetinstrument Nalevingslasten Verzekeraars). De aanvangskosten voor IB 2003 zouden e 32 mln bedragen. Het grootste deel daarvan zat in de administratieve afhandeling en externe communicatie (87%) van onder meer de versobering van de spaarloonregeling, de afschaffing van de premiespaarregeling, winstdeling, de fiscale regels omtrent de basisaftrek lijfrente en de gevolgen van de Wet Pemba. De overige kosten zijn toe te schrijven aan voorbereiding en ontwikkeling. De doorlopende kosten van IB 2003 (ict, communicatie en administratie) worden geraamd op e 0,36 mln – voor de duur van drie jaar – waardoor de totale kostenpost uitkomt op e 33,5 mln.
Vorige maand presenteerde het CVS de eerste resultaten van Minver: de renseigneringsplicht (uitwisseling van gegevens met de Belastingdienst) zou levensverzekeraars e 110 mln hebben gekost. Voor de periode 2003-2006 zei het CVS aan nalevingskosten e 700 mln tot e 800 mln te verwachten.

Reageer op dit artikel