nieuws

Behaenk blijft probleemgeval

Archief

Het Delftse assurantiebemiddelingsbedrijf Behaenk loopt in diverse opzichten als aangeschoten wild door assurantieland. Onder impuls van teleurgestelde ex-vennoten is kortgeleden de Economische Controledienst over de vloer geweest om te onderzoeken hoe het gesteld is met het feitelijk leiderschap van het bedrijf.

Behaenk werd in 2000 van de ondergang gered door drie verzekeraars: Stad Rotterdam, Hooge Huys en Zurich. Het bedrijf was tot die tijd een vennootschap onder firma, met bijna twintig vennoten.
Over de juridische strijd die over de afwikkeling loopt tussen drie ex-vennoten en de betrokken maatschappijen werd begin deze maand een omvangrijk boekje opengedaan door Het Financieele Dagblad. Vervolgens bleek ook de Belastingdienst ernstige kritiek te hebben op de boekhoudkundige verwerking van tal van zaken.
Feitelijk leider
Voorts heeft Behaenk al anderhalf jaar een probleem met het feitelijk leiderschap van het bemiddelingsbedrijf, zoals dat is voorgeschreven in de Wet Assurantiebemiddelingsbedrijf (Wabb).
Omdat de destijds benoemde directeur Peter van Haagen nog niet over een benodigd assurantiediploma beschikte, moest extern een feitelijk leider worden gevonden. Aanvankelijk zou dat Leo Bechtold zijn, die als adjunct-directeur werkzaam was bij Stad Rotterdam. Bechtold (inmiddels directeur van verzekeraar Rialto) was voor de SER niet acceptabel, omdat hij al bij een ander bemiddelingsbedrijf als feitelijk leider te boek stond.
Uiteindelijk is Bram de Wolf van Zurich medio vorig jaar getransformeerd van commissaris naar feitelijk leider bij Behaenk. Volgens ex-vennoten was dit in de praktijk een wassen neus. Op hun aangeven heeft de ECD recentelijk een onderzoek bij Behaenk ingesteld en is het bedrijf met een nieuwe aanvraag bezig. Zowel De Wolf als directeur Van Haagen waren niet voor commentaar bereikbaar.
Overigens kwam in de publicatie in Het Financieele Dagblad ook de rol van de assurantievakpers ter sprake. Daarin werd gesteld dat een assurantievakblad over een omvangrijk dossier omtrent Behaenk beschikte, maar daarover niet durfde te publiceren uit angst voor adverteerders. Wie de archieven van AssurantieMagazine (AM) raadpleegt, komt al snel tot de conclusie dat die kwalificatie niet op AM van toepassing is.

Reageer op dit artikel