nieuws

AXA verkoopt Oostenrijks bedrijf

Archief

AXA verkoopt dochterbedrijf AXA Konzern Austria aan de Oostenrijkse marktleider Uniqa Versicherungen.

Volgens AXA “past de verkoop in de strategie zich te concentreren op zaken en landen waar het concern superieure meeropbrengsten en lucratieve groei kan behalen”. Het concern zegt geen rijtje te hebben opgesteld van landen die deze selectiecriteria doorstaan. “Al zijn Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wel onze belangrijkste landen”, aldus een woordvoerster in Parijs.
Eind november onthulde AM dat de Fransen AXA Nederland te koop hebben gezet, een dochterbedrijf dat de laatste jaren niet bepaald heeft uitgeblonken met “superieure meeropbrengsten”. De Franse zegsvrouw gaat daar niet op in: “We geven geen commentaar over buitenlandse onderdelen”.
Oostenrijk
AXA Konzern Austria bestaat uit AXA Versicherungen in Oostenrijk, AXA Biztosito in Hongarije en AXA Liechtenstein. Het gezamenlijke brutopremie-inkomen bedraagt e 360 mln. Er werken ongeveer duizend mensen. AXA Konzern heeft in Oostenrijk een marktaandeel van 2% en behaalde vorig jaar een winst van e 2 mln. Ter vergelijking: AXA Nederland was in 2001 goed voor e 1.191 mln brutopremie, 2,8% marktaandeel en e 24 mln winst
De overnemende partij Uniqa is de grootste levensverzekeraar van Oostenrijk en de vierde schadeverzekeraar van het land. Het brutopremie-inkomen bedraagt e 2,5 mld. Er werken 6.700 mensen. Uniqa betaalt de koopsom, waarvan de hoogte niet bekend is gemaakt, in contanten.
Overigens heeft AXA zijn aandelenkapitaal met e 242 mln opgehoogd door 26,5 mln aandelen te verkopen aan in totaal 18.000 van de eigen werknemers. Het personeel bezit hiermee 4,0% (was 2,3%) van de AXA-aandelen.

Reageer op dit artikel