nieuws

Avéro morrelt ook aan provisieverdientermijn

Archief

Avéro is de zoveelste levensverzekeraar die morrelt aan de tienjarige verdientermijn voor levensverzekeringen. De Achmea-verzekeraar benadrukt wel dat de consument geen last zal hebben van de halvering van de provisieverdientermijn.

De maatregel gaat per 1 maart in, vooralsnog voor de duur van één jaar. De halvering van de provisieverdientermijn van tien naar vijf jaar geldt voor alle individuele en semi-collectieve pensioenproducten en voor de kapitaalverzekering VermogensPlan. Bij het VermogensPlan gelden er wel twee voorwaarden: de aanvraag moet verlopen via het extranet en het betreffende kantoor moet een bepaald volume onderbrengen bij Avéro.
Avéro zegt de stap met pijn in het hart te nemen. “Het is uit nood geboren”, erkent woordvoerder Bertwin Tiemersma. “Het is een reactie op de druk van de concurrentie. We dreigden marktaandeel te gaan verliezen, omdat anderen wel verdientermijnen van vijf jaar hanteren.” Avéro hoopt dat de maatregel over een jaar weer kan worden ingetrokken. Tiemersma: “We zullen achter de schermen onze concurrentie vragen om weer terug te gaan naar verdientermijnen van tien jaar”.
‘Het kan uit’
Eén van de redenen voor Avéro om de duur van de maatregel tot een jaar te beperken, is dat de maatschappij de kosten ervan voor eigen rekening neemt. “De halvering van de provisieverdientermijn heeft geen invloed op de premiehoogte noch op het inhoudingspercentage. We nemen de kosten voor eigen rekening.” Tiemersma ontkent dat Avéro tijdelijk verliesgevende productie gaat draaien: “Nee hoor, het kan uit”.
Hooge Huys ging Avéro drie maanden geleden voor. “We geven gehoor aan een sterke roep van het intermediair”, zo zei Hooge Huys, dat eveneens benadrukte dat “de snelheid waarmee consumenten waarde in de polis kunnen opbouwen, gelijk is gebleven aan die van de oude productlijn”. Andere verzekeraars die werken met kortere verdientermijnen dan tien jaar zijn onder meer: Stad Rotterdam en Amev, Delta Lloyd (Delta Life), Aegon (Financieel Compleet), Winterthur, Legal & General en Conservatrix.

Reageer op dit artikel