nieuws

Autoverzekeraars krijgen ruime voldoende van klant

Archief

De gemiddelde autoverzekeraar krijgt voor zijn dienstverlening van de klant het rapportcijfer 7,3. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Independer en onderzoeksbureau Millward Brown/Centrum.

Het onderzoek is gehouden onder 7.000 bezoekers van de site. Sinds begin oktober worden bezoekers die een vergelijking maken gevraagd naar de dienstverlening van hun huidige autoverzekeraar. Millward Brown/Centrum heeft eenzelfde onderzoek gehouden onder de Nederlandse bevolking, dat de resultaten van het Independer-onderzoek bevestigde.
De bezoekers is gevraagd naar drie aspecten van dienstverlening: het afhandelen van schade, het klaarstaan voor klanten en het nakomen van beloften. Deze aspecten worden gemiddeld gewaardeerd met respectievelijk een 7,4 en tweemaal een 7,2. ZLM wordt op alledrie de punten verreweg het meest gewaardeerd: de totaalscore komt uit op 8,1. Sterpolis (7,7) Interpolis (7,6) zijn twee en drie.
Van de 21 gewaardeerde verzekeraars eindigen er vier met een rapportcijfer onder de 7: ANWB (UVM) met een 6,9, RVS met een 6,8, Stad Rotterdam met een 6,6 en Ineas met een 6,5. De hekkensluiter wordt vooral laag gewaardeerd op het punt ‘nakomen van beloften’ (score 5,8). De schadeafhandeling bij de internetverzekeraar, die al maanden geen verzekeringen meer sluit en nog steeds op zoek is naar financiers, is goed voor een 7,2.
Nationale-Nederlanden, in het performanceonderzoek van NVA, NBVA en DAK door het intermediair op bijna alle fronten als slechtste schadeverzekeraar beoordeeld, krijgt van de autoverzekerden een acceptabele 7,1 voor de kwaliteit van de schadeafhandeling. Stad Rotterdam krijgt samen met de ANWB het laagste cijfer voor schadeafhandeling (6,9) en scoort als enige maatschappij op alle onderdelen lager dan een 7,0. Vooral klaarstaan voor klanten is een eigenschap die de ‘Stad’ volgens de verzekerden nog niet erg beheerst: dat punt levert een 6,4 op.
Het onderzoek laat verder zien dat vrouwen wat kritischer zijn dan mannen; zij geven gemiddeld een 7,0, mannen een 7,3. Ook zijn bezitters van een auto met een nieuwprijs van meer dan e 30.000 over het algemeen meer tevreden dan degenen met een goedkopere auto.
Er is geen aantoonbare relatie gevonden tussen de kwaliteit van de dienstverlening en de hoogte van de premie. “Hoge prijs lijkt eerder een signaal voor mindere dienstverlening”, aldus de onderzoekers.
Individuele rapportage
Verzekeraars kunnen een individuele rapportage opvragen met alle beoordelingen, die per maatschappij zijn uitgesplitst naar onder meer merk, bouwjaar, brandstof, nieuwprijs, aantal schadevrije jaren, geslacht en regio. Verder wordt de score vergeleken met die van de concurrenten en op termijn kan ook een overzicht worden gegeven van de ontwikkelingen in de beoordelingen.
Binnenkort worden de resultaten bekend van een onderzoek naar ziekenfonds- en ziektekostenverzekeringen. Verzekeraars kunnen een abonnement nemen waarbij jaarlijks viermaal een rapport wordt toegestuurd. Losse rapporten kosten e 1.240 (ex btw); een abonnement kost e 3.500 (ex btw) per jaar. Meer informatie: info@millwardbrown.nl of tel: 020-556.66.66.

Reageer op dit artikel