nieuws

Assurantiekantoor in Ede verhuist na reeks inbraken

Archief

Een golf van inbraken en pogingen daartoe heeft assurantiebedrijf Neder Veluwe in Ede gedwongen te verhuizen naar een beter beveiligde locatie op het plaatselijke industrieterrein. Het kantoor werd de laatste zes jaar maar liefst 25 keer door inbrekers bezocht, ondanks uitgebreide preventiemaatregelen.

De eenmanszaak Neder Veluwe (1.300 relaties, veelal particulieren) wordt gerund door directeur en eigenaar Peter van Manen (47). Elf jaar lang had hij kantoor aan huis, de laatste elf jaar was zijn bedrijf gevestigd in het winkelcentrum Bellestein in Ede. Na vijf inbraakvrije jaren kreeg hij vanaf 1996 steeds vaker te maken met inbraken en pogingen tot inbraak. “Aan mijn incasseringsvermogen is nu een einde gekomen”, zo verklaart Van Manen in een brief aan alle relaties de verhuizing van zijn kantoor begin deze maand naar een groter pand aan de Galvanistraat op het industrieterrein.
‘Er knapte iets’
Van Manen wijt de overlast volledig aan vandalisme van jongeren. “In alle gevallen was de diefstalschade gering. Tweemaal is het kopieerapparaat ontvreemd en een keer mijn diplomatenkoffer. De braakschade was evenwel telkens veel groter en loopt inmiddels zeker in de tienduizenden euro’s.”
Ondanks uitgebreide preventiemaatregelen, waaronder het aanbrengen van stalen deuren en kozijnen, tralies voor de ramen en rolluiken, bleven de vandalen terugkomen. “In oktober vorig jaar werd in tweeënhalve week vier keer ingebroken in mijn kantoor. De laatste keer, de 22e in totaal, werden de rolluiken voor de etalage finaal weggebroken. Toen knapte er iets in me en ben ik actief op zoek gegaan naar andere huisvesting.”
Prestigeslag
Van Manen is zich bewust dat zijn brandverzekeraar Aegon niet blij is met hem. Alleen al aan glasschade heeft deze maatschappij inmiddels meer dan e 5.000 moeten uitkeren. “Ik had het vermoeden dat er een prestigeslag was ontstaan. Zo van: hoe beter ik mijn bedrijf beveilig, hoe meer zij hun best deden om toch binnen te komen. Een voorbeeld? Op een gegeven moment kreeg ik van de plaatselijke politie enkele beveiligingscamera’s voor een paar weken in bruikleen. In die periode gebeurde er totaal niets. Echter, zodra de camera’s verdwenen waren, begonnen de inbraken weer van voren af aan.”
Op de nieuwe locatie – een bovenverdieping van een kantoorgebouw op het industrieterrein – verwacht Van Manen meer (nacht)rust te krijgen. “De golf inbraken in dit winkelcentrum is hoofdzakelijk het gevolg van puur vandalisme, een industrieterrein is eerder doelwit van gerichte inbraak.”
Assurantiekantoor Neder Veluwe, hier nog gevestigd in winkelcentrum Bellestein, was 25 keer het doelwit van inbrekers.

Reageer op dit artikel