nieuws

Assurantiebeurzen sluiten deuren

Archief

De drukbezochte nieuwjaarsrecepties van de assurantiebeurzen in Amsterdam en Rotterdam stonden in het teken van het naderende afscheid van een eeuwenoude traditie: co-assurantiezaken op de beursvloer doen.

De Vereniging Asurantie Beurs Amsterdam (Vaba) heeft als eerste de kat de bel aangebonden: het huurcontract voor het beursgebouw aan de Strawinskylaan in de hoofdstad is per eind dit jaar opgezegd.
De Rotterdamse Assurantie Beurs Commissie (RABC) neemt later dit jaar een beslissing over het voortbestaan van de beursvloer in het World Trade Center in de Maasstad, dan wel over het alternatief van een dealingroom, die gedurende enkele dagen per week zal worden opengesteld. Op beide assurantiebeurzen zijn nog 22 verzekeraars actief, inclusief acht volmachtbedrijven. Diverse gerenommeerde beursverzekeraars, waaronder AXA en Nationale-Nederlanden, hadden de beurs al de rug toegekeerd. Verder zijn zo’n veertig assurantiemakelaars en bijna twintig expertisebureaus actief.
Arbeidsplaatsen
In zijn nieuwjaarstoespraak zei de nieuwe Vaba-voorzitter Hubert Voskuil (Generali) – hij volgt Henk van Calcar op die de Vaba-penning kreeg – dat de voorgenomen sluiting van het beursgebouw het verlies van enkele arbeidsplaatsen tot gevolg zal hebben. Daar staat tegenover dat de co-assurantiemarkt daarvan geen nadelige gevolgen hoeft te ondervinden, stelde Voskuil. “Tijden veranderen. We zullen nieuwe technieken moeten inzetten om de co-assurantiemarkt levend te houden.”
Hij doelde daarbij onder meer op de eventuele invoering van het elektronische Assurantie Beurs Systeem (e-ABS) van het Brits-Amerikaans bedrijf Riskclick, waarover de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB) een besluit moet nemen. Schadeafwikkeling en plaatsing van risico’s zullen dan volledig online verlopen, waardoor werkprocessen efficiënter en goedkoper worden, aldus Volkuil. “De definitieve beslissing hierover valt deze maand.” (Zie ook pag. 11)
De VABA-voorzitter toonde zich optimistisch over 2003. “Na de zeer slechte jaren 2000 en 2001 is het afgelopen jaar het herstel ingezet. Voorwaarde is wel dat we als markt ons verstand erbij houden en niet laten verleiden tot nieuwe premieafbraak.”
RABC-voorzitter Aad Meijburg (Aon Nederland) liet soortgelijke geluiden horen. Hij benadrukte het belang van vakkennis bij marktpartijen. “Er is dringend behoefte aan capaciteit, underwritinginformatie en aan vakmensen. Storend vind ik de manier waarop enkele marktspelers omgaan met de ongeschreven beursregels. Volgverzekeraars gedragen zich soms als leader, waardoor je voor de tekening van de laatste procenten soms nieuwe onderhandelingsronden over premie, condities en clausules moet voeren.”
Een bomvolle beursvloer in de Amsterdamse assurantiebeurs, waarvan het huurcontract per eind 2003 is opgezegd.
De nieuwjaarsreceptie van de Rotterdamse Assurantiebeurs werd druk bezocht. Straks ziet de vloer er wellicht verlaten uit.

Reageer op dit artikel