nieuws

Aprilgrappen als vlucht voor beurs- en oorlogsleed

Archief

Kweekvijver

Financiële dienstverleners zouden zich volgens dat bericht voor e 100 per jaar bij de NVFD kunnen aansluiten. Daarvoor ontvangen de leden per mail samenvattingen van alle belangrijke besluiten en regels die van kracht worden en voor hun onderneming van belang zijn. Een actueel voorbeeld hiervan vormt natuurlijk de Wet Financiële Dienstverlening. Daarnaast mogen de leden het logo van de NVFD voeren.
"Het lidmaatschap", aldus Oosterbaan Martinius, "is een lidmaatschap zonder franje. Indien de NVFD komt met aanvullende diensten of producten zullen de leden die dit willen ontvangen apart moeten betalen. Op deze wijze bereik je dat de kosten ook daadwerkelijk gedragen worden door de financiële dienstverleners die de diensten en producten gebruiken."
De NVFD hoopt op een goede samenwerking met de NBVA en NVA. "Ik kan mij goed voorstellen", aldus Oosterbaan Martinius, "dat de NVFD gaat fungeren als een soort kweekvijver voor deze andere organisaties. Leden die méér willen, zullen op enig moment doorgroeien naar een lidmaatschap van de NBVA of NVA. Ik vind dat een goede zaak."
 
AM Signalen
Het nieuws over de NVFD vormde op dinsdag 1 april het openingsbericht van het normaliter zeer betrouwbare AM Signalen. In het bericht stond dat financiële dienstverleners die overwogen zich aan te sluiten bij de NVFD via e-mail een informatiepakket konden aanvragen. En dat bleef niet zonder gevolgen. Het ene na het andere mailtje kwam in de digitale postbus van D&O's Annette van de Wetering binnen.
In de loop van de middag vond D&O het hoog tijd worden om open kaart te spelen. "Velen zijn door dit bericht op het verkeerde been gezet. Ruim tachtig assurantiekantoren vroegen direct na het verschijnen van het bericht om toezending van het informatiepakket. Uiteraard waren er ook bedrijfsgenoten die de grap doorzagen. Zo stuurde de NBVA direct een uitnodiging om dezelfde middag nog te komen praten over een fusie. Een grote intermediairverzekeraar feliciteerde ons met de oprichting van de nieuwe vereniging, maar kondigde tegelijkertijd aan helaas net het besluit te hebben genomen om niet langer samen te werken met tussenpersonen maar gebruik te maken van de eigen loondienstorganisatie." Velen reageerden zeer sportief op de 1-aprilgrap. Zoals de tussenpersoon die schreef: "Ik heb voor mijn medewerkers allemaal zelf grappen gepland en nu ben ik er zelf in getrapt".
 
Consumentenbond
Een select duo binnen de Consumentenbond greep de prikkelende fiscale datum van 1 april aan om een nieuw idee de wereld in te helpen. Het werd immers toch eens hoog tijd om de lijfrenteverzekeringen uit de sfeer van de inkomstenbelastingaftrek te halen. "Er zou beter kansspelbelasting over geheven kunnen worden", aldus de bond, "want een verzekering is immers een kansovereenkomst en een flat-tax van 25% voor iedereen is wel zo eerlijk."
Er zou "vandaag" een uitgewerkt voorstel naar de kabinetsformateurs gaan, zo luidde de aankondiging. Omdat er geen concrete reactiemogelijkheid was ingebouwd, kon niet worden gemeten hoeveel mensen er ingetuind zijn. Het zorgde wel voor enige onrust binnen de muren van de organisatie.
 
De Koreanen komen
Het Verzekeringsblad kwam al op maandag 31 maart op zijn internetsite met het bericht dat een Koreaanse verzekeraar serieuze aspiraties had om actief te worden op de Nederlandse markt.
"Yang Chung Mutual Fire & Sea, hoofdsponsor van het Zuid Koreaanse voetbalteam en de op twee na grootste verzekeraar in Azië is na een reeks van overnames in de VS nu ook in Europa op zoek naar een overnamekandidaat. Dit zal geen kleine partij zijn, want de ambitie is om in één klap een 'substantial share of market' te verkrijgen, aldus Nind Kidh, directievoorzitter VS en Europa.
Volgens het bericht zou vóór woensdag in Amsterdam, Stockholm en Kuala Loempoer gelijktijdig in een persconferentie naar aanleiding van de jaarcijfers de overname bekend worden gemaakt. Op dinsdag zou vanaf 10.00 uur het laatste nieuws op de VB-site te vinden zijn. Belangstellenden konden via de redactie een jaarverslag aanvragen.
 
Taalproblemen
In de loop van 1 april berichtte het VB: "Bij Achmea kunnen de boeken 'Hoe en wat in het Koreaans' weer in de kast. De Yang Chung Mutual Fire & Sea ziet af van de overname van de onderlinge uit Apeldoorn. Ook Aegon blijft uit de gevarenzone. De gisteren op VB-net aangekondigde megadeal in de branche gaat niet door. "Taalproblemen zaten ons dwars en dat merkwaardige gevoel voor humor van de Europeanen daar kunnen we helemaal niets mee", vertelt Nind Kidh, directievoorzitter VS en Europa van de Aziatische verzekeringsreus. "Wij voelen ons niet serieus genomen. In Stockholm en Kuala Loempoer liep het storm, maar op de persconferentie in Nederland kwam niemand opdagen, vanwege de nationale feestdag één april."
 
De Amersfoortse
Bij De Amersfoortse werden collega's op het verkeerde been gezet via een intern gemanipuleerde versie van AM Signalen van 1 april. Het bericht over de Consumentenbond was vervangen door een bericht met als kopregel 'Amersfoortse haalt PersoneelsPlan uit de markt'. De tekst luidde: "De Amersfoortse Verzekeringen haalt met ingang van heden haar EB Concept 'Het Amersfoortse PersoneelsPlan' uit de markt. Mr. Frank Romijn, directeur Inkomen, heeft tot deze drastische maatregel besloten na een intensieve analyse van de technische en commerciële resultaten van het EB Concept. Lopende contracten worden ongewijzigd voortgezet tot de eerstvolgende hoofdvervaldatum van het contract. Daarna krijgen de relaties de mogelijkheid de verschillende verzekeringen los voort te zetten."
 
Draak steken met cao
De vakbonden hadden hun leden bij pensioengigant PGGM per brief van 28 maart bericht dat er een akkoord was bereikt over een nieuwe cao bij PGGM. Dinsdagochtend zou het resultaat aan hen worden voorgelegd. Maar de leden kregen op die eerste april een nieuwe brief. "Ons bericht dat een principeakkoord over de cao is bereikt, berust helaas niet op de werkelijkheid. (…)In het najaarsakkoord tussen werkgevers en vakbonden is een loonsverhoging van 2,5% afgesproken. Helaas denkt PGGM daar anders over. (…) Hiermee is 1 april de eerste dag geworden dat PGGM geen cao heeft en dat is geen 1-aprilgrap", aldus de bonden in de tweede brief.
 
Audio Signalen
En AM zelf dan? Had die niks? Twee jaar geleden wierp dit blad op 1 april een steen in de vijver met de aankondiging van een Captivegids. Die grap is evenwel binnen een jaar toch werkelijkheid geworden. Vorige week berichtte AM op 1 april: "De edities van AM komen in samenvatting beschikbaar op cd's, die bijvoorbeeld tijdens autoritten kunnen worden beluisterd. Abonnees op AM Audio Signalen ontvangen de nieuwe cd op dezelfde dag waarop het tijdschrift verschijnt. Meer informatie (waaronder audioclip) op www.amweb.nl."
Wie op de site ging zoeken naar die audioclip, kreeg warempel een professioneel fragment te horen. En dan is de verwarring compleet, maar dat moet op één dag in het jaar kunnen.

Reageer op dit artikel