nieuws

Aon heeft nu twéé polissen voor aansprakelijkheid touroperators

Archief

Makelaardij Aon biedt touroperators sinds kort twee verzekeringsoplossingen voor hun aansprakelijkheid aan. Naast de polis van de Britse Euclidian is er nu een Nederlands co-assurantieproduct. Hierbij fungeren Fortis Corporate Insurance en HDI (v/h Hannover) als leidende verzekeraars en is Achmea de derde risicodrager.

De aansprakelijkheidsverzekering van touroperators trok begin dit jaar veel aandacht doordat hun overkoepelende organisatie VRO (ANVR) het bezit van zo’n verzekering verplicht stelde. Wie op 1 april van dit jaar nog geen (door de ANVR goedgekeurde) verzekering zou hebben, zou een royement tegemoet kunnen zien.
Twee grote assurantiemakelaars streden om de verzekeringsgunst van de touroperators: Aon en Schouten Insurance International. Bij Aon was een driekoppig team al sinds het najaar van 2001 intensief bezig met de doelgroep touroperators. Hun aansprakelijkheidsverzekering was immers een groot probleem geworden na de aanslagen op 11 september 2001. Aon kwam in 2003 met een Britse polis op de proppen, een product van Euclidian. Hoewel geen ideale oplossing, maakte dit wel in maatschappelijk opzicht voor de ANVR de weg vrij om de aansprakelijkheidsverzekering verplicht te stellen. Schouten en ook Aon bleven zoeken naar mogelijkheden voor een Nederlandse variant.
Alternatief
In mei dit jaar kwam Schouten Insurance International met een Nederlands alternatief voor Aons Britse polis op de proppen. Schouten had een (gedeeltelijk collectief) product ontwikkeld met de Bloemers Nassau Groep en Unigarant. De blijdschap bij Schouten werd snel weggenomen, want deze polis kon geen genade vinden in de ogen van de ANVR en was daarmee kansloos.
Ondertussen werkte het touroperatorsteam van Aon koortsachtig verder aan een eigen alternatief en eind september werd duidelijk dat deze inspanningen tot succes zouden leiden. Hoewel Aon nog geen ‘witte rook’ wilde laten zien, gaf Gerard van Ommeren, topman van Schouten Insurance International zich gewonnen. “Aon heeft het knap gedaan, petje af”, zei hij. Het spreekt voor zich dat ook de voorwaarden van de nieuwe verzekering zijn goedgekeurd door de ANVR.
Dekkingssysteem
Aon biedt de touroperators nu de keus uit twee smaken, want de makelaardij blijft na de komst van de Nederlandse variant ook de polis van Euclidian voeren. Er zijn op allerlei terreinen verschillen in de dekking, waarvan hieronder enkele aspecten worden belicht.
In de Nederlandse polis wordt uitsluitend het dekkingssysteem ‘claimsmade’ gevoerd: de schade moet zijn ontstaan én gemeld binnen de verzekeringsduur. In de polis van Euclidian geldt ‘claimsmade’ voor de vermogensschadedekking. Voor de zaak- en personenschade is ‘occurrence’ het uitgangspunt: de schade moet zijn ontstaan binnen de verzekeringsduur.
In de Nederlandse polis is werkgeversaansprakelijkheid automatisch meeverzekerd (waarbij overigens wel een apart eigen risico geldt); bij Euclidian is de werkgeversaansprakelijkheid uitgesloten.
In tegenstelling tot ‘Euclidian’ is bij de Nederlandse verzekering de aansprakelijkheid voor seksuele gedragingen specifiek uitgesloten. Waar bij de Nederlandse polis sprake is van een premienaverrekening over de gerealiseerde omzet en een stilzwijgende verlenging, kent die van Euclidian een aflopende dekking zonder naverrekening.
Het touroperators-team van Aon, v.l.n.r. Kirsten Kits, Ton Smit en Peter Hartman.

Reageer op dit artikel