nieuws

Amev, Stad en Woudsend “groeien naar elkaar toe”

Archief

Het verzekeringsbedrijf van Fortis heeft één hoofddirectie gekregen, die alle werkmaatschappijen operationeel aanstuurt. Eerste grote opdracht is het vormen van één gemeenschappelijke administratie voor de vlaggenschepen Amev en Stad Rotterdam (inclusief Woudsend). “Deze operaties zullen meer naar elkaar toe groeien”, zo laat Fortis het intermediair weten.

Belangrijkste consequentie van een gemeenschappelijke administratie is het vormen van één productstructuur voor Amev, Stad Rotterdam en Woudsend. De laatste twee maatschappijen hebben dat overigens al langer.
De “aanpassing van de bestuursstructuur” was voor Fortis ASR vorige week reden om zesduizend tussenpersonen een brief te sturen, met uitleg over de strategie om “in versneld tempo meer synergie te bereiken”. Jacques van Ek, opvolger van Carlo de Swart en voorzitter van de nieuwe hoofddirectie, wilde de tussenpersonen met de brief graag op het hart drukken dat Fortis ASR “een rotsvast vertrouwen” houdt in het intermediair. Ook het beleid om de markt met meerdere merken te bewerken, staat volgens Van Ek niet ter discussie: “zolang een Fortis ASR-merk voldoende toegevoegde waarde heeft”.
In de brief wordt herhaald wat Van Ek onlangs opmerkte (zie AM 7, pag. 20): De Amersfoortse en Europeesche zullen zich verder ontwikkelen tot specialisten op het gebied van inkomensverzekeringen respectievelijk reis- en recreatieverzekeringen. Amev-Ardanta werd vorig jaar al benoemd tot center of excellence op het gebied van uitvaartverzekeringen.
Hoofddirectie
“Om de aanscherping van de strategie daadkrachtig vorm te kunnen geven” heeft Fortis ASR afscheid genomen van een raad van bestuur. Het nieuwe orgaan waar alle beleidsbeslissingen worden genomen heet hoofddirectie. Die gaat alle “operationele activiteiten rechtstreeks aansturen”. Daarmee worden de bevoegdheden stevig ingeperkt van de bestaande directies van Amev, Amev-Ardanta, Falcon, Stad Rotterdam, De Amersfoortse, Woudsend, Europeesche en ASR Bank.
De nieuwe hoofddirectie bestaat naast voorzitter Van Ek uit Jos Baeten, Victor Goedvolk, Thijs Meinders, Peer van Harten en Hans van der Knaap. Net als Van Ek zaten Baeten en Goedvolk al in de oude raad van bestuur; beiden zijn afkomstig uit de stal van Stad Rotterdam. Meinders was directievoorzitter van datzelfde Stad Rotterdam. Van Harten is in de nieuwe hoofddirectie de enige afstammeling uit het Amev-huis. Hij werkt sinds 1999 voor Amev, als directeur Zorg en later ook als directeur Leven en Bank. Van der Knaap was hoofd Strategie van Fortis.
De commerciële verantwoordelijkheid voor de twee grootste labels Stad Rotterdam en Amev blijven vooralsnog in handen van Boudewijn van Uden respectievelijk Edzo Doeve. De uiteindelijke verantwoordelijkheid wordt echter neergelegd bij één van de leden van de hoofddirectie. Zo krijgt één hoofddirectielid ook de verantwoordelijkheid over de backoffices van beide maatschappijen.
Kees Rutten
Gezichten uit de oude raad van bestuur die ontbreken in de nieuwe hoofddirectie zijn Roel Wijmenga en Kees Rutten. Wijmenga maakte enkele weken geleden bekend te vertrekken naar Interpolis (per 1 mei), terwijl Rutten nu op eigen initiatief is opgestapt. Rutten combineerde zijn bestuurslidmaatschap met het voorzitterschap van de Amev-directie.
Het geringe aandeel van Amev-mensen in de nieuwe hoofddirectie, in Utrecht een gevoelig punt, is volgens Rutten geen probleem. “Nee, want de belangrijkste onderdelen zijn toch Operations en Commercieel. Een bestuur doet het niet, hoor. Het gaat met name om de lagen daaronder.”
Rutten benadrukt volledig achter de gekozen strategie te staan. “Ik heb hier zelf aan meegewerkt. Er moet synergie in de backoffices bereikt worden. Voor mijzelf zag ik geen rol in de nieuwe hoofddirectie. Ik ben toch een generalist en een beetje gewend aan een voorzittersrol. Ik heb besloten de koers te verleggen.” Rutten (44) weet nog niet wat hij gaat doen. “Dat kan iets binnen maar ook buiten deze branche zijn.”
De nieuwe hoofddirectie van Fortis ASR, van links naar rechts: Thijs Meinders, Jacques van Ek, Jos Baeten, Victor Goedvolk, Peer van Harten en Hans van der Knaap.

Reageer op dit artikel