nieuws

Amev grote financier Sijtsma

Archief

Het Veenendaalse intermediair- en volmachtbedrijf Sijtsma Groep blijkt voor miljoenen te zijn gefinancierd door Amev. Redenen: uitkoop van aandeelhouder Henk Sijtsma, een negatief eigen vermogen en de acquisitie van portefeuilles.

Amev heeft – via participatiemaatschappij Asam – in 2000 een lening van e 4,0 mln verstrekt; daarvan was begin dit jaar 17% afgelost. Directeur Peter Ouweneel heeft het geld voornamelijk gebruikt om Henk Sijtsma, zoon van oprichter Duco Sijtsma, als aandeelhouder uit te kopen.
Ter dekking van de leningen heeft Amev een pandrecht genomen op de portefeuille van Sijtsma Verzekerings Groep, één van de twee werkmaatschappijen van Sijtsma, naast Sijtsma Assuradeuren. Verder bezit Amev 30% van de aandelen in Sijtsma. Ouweneel heeft 70% in handen.
Deze maand is door Amev een nieuwe lening verstrekt, ditmaal ter financiering van de schadeportefeuille van assurantiekantoor Van Ek in Arnhem. De portefeuille van Van Ek, die overigens verder gaat onder de namen Pensioendesk Arnhem en Huis & Hypotheek Arnhem en Elst, is goed voor een jaarprovisie van e 0,3 mln. Sijtsma betaalt naar schatting e 0,9 mln voor de portefeuille. De vier Van Ek-medewerkers verhuizen mee naar Veenendaal.
Ambitieus
Volgens directeur Ouweneel zijn het negatieve eigen vermogen van Sijtsma (eind 2000: e 1,0 mln) en de miljoenenfinanciering door Amev helemaal niet zorgwekkend. “We hebben een ambitieuze groeistrategie. Dat plan is aan een aantal verzekeraars voorgelegd. Amev stelt ons in staat door te groeien.”
Volgens Ouweneel hebben kantoren met een provisie-omzet van nog geen e 1 mln in de toekomst geen bestaansrecht. “Daarom heeft Sijtsma een turn-around gemaakt van een lokaal kantoor naar een landelijk kantoor. Samen met de verhuizing uit Friesland heeft dat veel geld gekost en dat verklaart het negatieve eigen vermogen.”
Resultaten
Volgens Ouweneel ziet de toekomst voor het 31 medewerkers tellende Sijtsma er juist goed uit. “Nadat Amev een participatie had genomen, hebben we een reorganisatie en sanering doorgevoerd. De basis is nu goed, zodat iedere acquisitie een stijging oplevert van zowel omzet als resultaat. Zo’n 95% van de doorlopende provisie komt uit schadeverzekeringen. Het bedrijfsresultaat zit in de lift. Over het boekjaar 2000 was het brutoresultaat ongeveer e 0,4 mln en dat resultaat komt over 2001 hoger uit.”
Sijtsma, vooral actief in de zakelijke markt, is momenteel goed voor een jaaromzet van bijna e 2,5 mln. “In drie jaar tijd willen we de omzet verdubbelen tot zeker e 4,5 mln”, aldus Ouweneel (49). Hij kwam in 1991 in dienst bij Sijtsma en is sinds 1994 algemeen directeur.

Reageer op dit artikel