nieuws

Alexander blijkt allemansvriend

Archief

Alexander blijkt allemansvriend

Een schot in de roos. Dat kun je zonder reserve beweren over het Liber Amicorum dat in december op internet is opengesteld ter gelegenheid van het afscheid van Alexander van Voorst Vader als voorzitter van de NBVA. Het Latijnse Liber Amicorum betekent letterlijk vertaald vriendenboek. In de tijd dat er nog geen internet was, ging het dus uitsluitend om een echt boek, volgeschreven met ‘opstellen’ door vrienden en relaties van een jubilaris of afscheidsnemer. Op internet is het allemaal wat korter; je zou het een uit de kluiten gewassen digitaal receptieboek kunnen noemen, met dank aan de initiatiefnemers William Diebels en Erik Kanters van DenK Internet Services.
Tientallen branchegenoten hebben de afgelopen weken een bijdrage in het Liber Amicorum gezet. Zo zette bijvoorbeeld Jaap van Rijn, eertijds boegbeeld van NN en later van ING, op derde kerstdag een bijdrage in het boek.
Van Rijn roemt de gedurfde opstelling van Alexander toen deze net aangetreden was bij de NBVA (‘nog geen gezag bij je achterban’) en direct geconfronteerd werd met de omstreden fusie van Nationale-Nederlanden en NMB Postbank. Van Voorst Vader nam een standpunt in zonder emotie de boventoon te laten voeren. “Dit was temeer een zware beslissing voor jou, omdat de zusterorganisatie een andere koers volgde.”
Uit tal van inzendingen blijkt, dat velen bij zijn aantreden bij de NBVA enorm aan Alexander hebben moeten wennen, maar tevens dat hij binnen korte tijd bijna iedereen voor zich gewonnen heeft. Rob Hemelrijk, die zich afficheert als ‘loopjongen van Hemelrijk Financieel Adviesbureau BV’, zegt in zijn eerste zin: “Jij hebt van de ballentent NBVA (in het verleden) een zaak van niveau gemaakt”.
Wim van Groenewoud (Dutch Insurance Group) schreef over het bijzondere taalgebruik van de scheidende NBVA-voorzitter. “Het doet me denken aan dat van Van Agt. Het is weloverwogen en bloemrijk.” Arthur Joosting Bunk (AB&P Financieel Adviseurs): “Ik denk aan jou terug als aan de man die in het pak van de verzekeraar, met de ogen van een jurist de taal sprak van de tussenpersoon”.
NBVA-lid Sijtze Faber: “Even als hardlopers onder elkaar… Wat een moordend tempo wist jij erin te houden”.
“Beste Alexander”, begint André Bastiaans (BAE-Groep) zijn bijdrage, om dan als eerste regel te vervolgen met “In het begin van jouw NBVA-periode had ik een dergelijke aanhef niet voor mogelijk gehouden. Van een toen op het eerste gezicht ambtelijke voorzitter heb je een ontwikkeling doorgemaakt naar een bevlogen en uiterst geëngageerd voorvechter van de branche en in het bijzonder van de tussenpersonen”.
“Wat hebben wij in Amsterdam aan je moeten wennen”, stelt voormalig afdelingsvoorzitter Herman Korver. Maar binnen korte tijd gingen ze hem daar op handen dragen. “Amsterdams zal je nooit leren spreken, maar zelfs de Amsterdamse humor heb je de afgelopen jaren overgenomen”.
Annette van de Wetering (Bureau D&O): “Alexander, alle voorgaande verhalen zijn allemaal waar(…) Maar ik mis wat in al die mooie verhalen. Mag ik het recht voor zijn raap zeggen? Alexander, je bent tof! Je bent leuk, grappig, megacharmant en gewoonweg een mooi mens.” En hiermee vertolkt Annette de mening van tal van vrouwen uit de branche.
Sybolt ten Have als koppelaar
Krijgt Alexander van Voorst Vader een Liber Amicorum via internet, voor zijn voorganger bij SRK Rechtsbijstand verscheen afgelopen maand zo’n vriendenboek gewoon ouderwets met een stevige kaft eromheen. Ook dit boek geeft een aardige blik in de historie. Dan lees je bijvoorbeeld aan het einde van een bijdrage: “Sybolt, veel dank voor de enige echte gouden tip die ik in vijftien jaar Verbond van een verzekeraar ooit heb gekregen.” Deze woorden zijn van Richard Weurding, directeur bij het Verbond van Verzekeraars. De dank slaat op het volgende. Weurding werd secretaris van de organisatie van rechtsbijstandsverzekeraars. Hij moest naar een bestuursdiner, maar wel met een partner. Dat gaf een probleem voor de toenmalige vrijgezel Weurding. Bestuurslid Ten Have. “Waarom neem je Françoise niet mee?”, verkondigde Ten Have met luide stem, staande aan een bar met tal van omstanders. De in verlegenheid gebrachte Weurding nam de suggestie evenwel serieus en nodigde collega Françoise vervolgens uit. Ook al heeft Ten Have van nabij kunnen volgen dat die uitnodiging niet eenmalig is gebleven, schrijft Weurding: “Inmiddels zijn we getrouwd en in het trotse bezit van twee dochters”.
AssuManchester en Bridgetoernooi zijn al volgeboekt
“De AssuManchester 2003 zit inmiddels prop- en propvol. We gaan wederom met twee bussen en circa 35 lieden uit de branche”. Dat berichtte ons Ron Snellen, de initiatiefnemer voor een trip van branchegenoten naar het voetbalmekka Manchester United. Snellen krijgt nog steeds aanmeldingen voor deze tweede editie van AssuManchester en moet dus voor 2003 helaas ‘neen’ verkopen.
Het Assurantie Bridge Toernooi, dat op 25 januari bij Levob wordt gehouden, is ook reeds volgeboekt. Het maximum aantal van honderd paren was al ruimschoots voor de jaarwisseling bereikt.”
Ook ex-minister Bomhoff wil baan in zorgverzekeringsbranche
Had Menzis amper bekendgemaakt dat oud-minister Roger van Boxtel bij deze zorgverzekeraar in dienst treedt, dook in kranten en op de radio Eduard Bomhoff op met een open sollicitatie. Hij zou graag aan de slag gaan bij een zorgverzekeraar, liet hij onomwonden weten. Dat is dus diezelfde Bomhoff die zwaar de draak stak met zorgverzekeraars die zich in groten getale door een auto met chauffeur naar een bijeenkomst laten rijden.
Misschien had Bomhoff ook wel geaasd op de functie die Van Boxtel nu krijgt, immers Eduard was in september nog als Excellentie bij Menzis op bezoek geweest.
Cadeau van Theo
Theo van Duivenbode heeft op zijn afscheidsreceptie in De Kuip een cheque van e 12.500 overhandigd aan de Stichting Interplast Holland, die medische hulpprogramma’s in ontwikkelingslanden uitvoert.
De voormalige beroepsvoetballer van Ajax en Feyenoord is gedurende veertig jaar werkzaam geweest in de verzekeringsbranche, grotendeels bij Stad Rotterdam.
Aegon toont zich waardig lid van de familie Spoor
Begin vorige maand kampte een internationale trein bij een tussenstop op het Haagse station Mariahoeve met een stroomstoring. De 150 passagiers, die op weg waren van Amsterdam naar Brussel, moesten uren wachten.
Dat konden ze niet aanzien op het hoofdkantoor van buurman Aegon. Ze wilden de treinreizigers wel voorzien van koffie, maar volgens de machinist was er koffie en thee voldoende voorradig, maar versnaperingen waren welkom. Daarom gingen er heel wat stroopwafels en gevulde koeken vanuit het Aegon-gebouw richting de trein. Enkele dagen later arriveerde bij Aegon een grote taart met als opschrift “Heel veel dank. NS Internationaal”. = = = = = = = VIJFDE KOLOM Alexander: het kan niet veel zoeter meer.

Reageer op dit artikel