nieuws

Akkermans zet opleiding gecertificeerd WFD intermediair in de steigers

Archief

Akkermans & Partners Cognitief claimt het eerste opleidingsinstituut te zijn dat een opleiding voor gecertificeerd WFD intermediair/adviseur opzet.

Directeur Francisca Akkermans richt zich met de opleiding op de hoger gekwalificeerde tussenpersoon en op verzekeraars die de opleiding willen aanbieden aan hun tussenpersonen. “De deskundigheidseisen die in de Wet Financiële Dienstverlening (WFD) opgenomen worden, zijn weliswaar nog niet bekend, maar als wij de vakpers goed lezen wordt het niveau niet zo hoog als wij met deze opleiding bieden”, aldus Akkermans. “Het onderdeel Schade zal minimaal Assuurantie A-niveau bieden en voor Leven en Pensioen gaan wij uit van ons beta-niveau. Dat is hoog.”
“Wij hebben voldoende materiaal op de plank liggen om het lesmateriaal zelf samen te stellen. Wellicht dat wij voor onderdelen gebruik gaan maken van materiaal van anderen, zoals Nibe-SVV”, vertelt Akkermans.
Erkenning
De WFD-opleiding wordt binnenkort aangemeld bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). “Ik heb alles klaar liggen. Het is nu een kwestie van opsturen. Veel van de examens zullen gewoon door de Stichting Examens Assurantiebedrijf (SEA) afgenomen worden. Voor de onderdelen consumptieve kredieten, beleggen, overige bancaire producten en ondernemersvaardigheden zullen we zelf examineren. De AFM moet ons in dat geval erkennen als exameninstituut. Ook dat hebben we aangevraagd.”
In tegenstelling tot het initiatief van NVA, NBVA en Ecabo, die zoveel mogelijk via e-learning opleidingen willen aanbieden, kiest Akkermans voor een klassikale aanpak. “Wij merken dat bij andere opleidingen die wij bieden via de Verzekeringsacademie dat veel meer wordt gekozen voor mondelinge cursussen. Die zijn niet aan te slepen. Verder bestaat de mogelijkheid de cursussen bij de verzekeraar of tussenpersoon in huis te geven. Uiteraard is ook open inschrijving mogelijk.”
De Verzekeringsacademie maakt gebruik van eigen docenten en freelance docenten voor deze opleiding. “De freelancers zijn mensen uit de praktijk, met onderwijsbevoegdheid.” Akkermans wil met de verzekeraars een deal sluiten. “Als het slagingspercentage lager is dan 50%, krijgen de verzekeraars reductie op de prijs. Is het slagingspercentage echter hoger dan 50%, dan ontvangen wij een bonus.”
Modules
De opleiding ‘Gecertificeerd WFD Intermediair/Adviseur’ beslaat zeven modules: Algemene beginselen financiële dienstverlening (3 studiedagen), Hypotheken (6 studiedagen), Consumptief Krediet (5 studiedagen), Beleggen (5 studiedagen), Schade- en levensverzekeringen (23 studiedagen), Overige bancaire producten (2 studiedagen) en Algemene ondernemingsvaardigheden (5 studiedagen).
Het onderdeel Schade- en levensverzekeringen is onderverdeeld in vijf modules, die elk afzonderlijk gevolgd kunnen worden. Het totale pakket heeft een studiebelasting van 520 uur (inclusief examens en zelfstudie). De prijs per module varieert van e 450 tot e 1.400.
Francisca Akkermans: “Wij hebben voldoende materiaal op de plank liggen om het lesmateriaal zelf samen te stellen”.

Reageer op dit artikel