nieuws

‘Afschaffen basisaftrek is onze eigen schuld’

Archief

De voorgenomen afschaffing van de basisaftrek van lijfrentepremies hebben verzekeraars aan zichzelf te wijten, is de mening van René van der Smeede van Zwitserleven. De scheidend algemeen directeur van Zwitserleven deed de uitspraak op de jaarlijkse Pensioendag van zijn maatschappij. “Het is misschien vloeken in de kerk. Maar we kunnen ons allemaal de paginagrote advertenties herinneren die meer over de creatie van een fiscale aftrekpost gingen, dan over de verstandige opbouw van een pensioenvoorziening. En dat laatste is ons vak.”

Van der Smeede pleitte op de Zwitserleven Pensioendag voorts voor afschaffing van de eindloonregeling in de tweede pijler van het pensioengebouw. Dat zal volgens hem vooral de carrièremakers duperen, maar die hebben “geld beschikbaar om in het derde pensioengebouw wat extra’s te doen”. Hij ziet de AOW als “een fundament van beton” en acht – in tegenstelling tot voormalig Aegon-collega Johan van der Werf – flexibilisering ervan naar ingangsdatum niet zitten. “Dat leidt tot onnodige complexiteit.”
Van der Smeede hamert op eenvoud in pensioenopbouw. De tweede pijler zou daarom moeten bestaan uit middelloonregelingen (geïndexeerd) en beschikbare premieregelingen. Die regelingen kunnen – mits ontdaan van allerlei garanties en premiestaffels – een einde maken aan het circuit van waardeoverdracht. “Omrekening naar fictieve dienstjaren is dan niet meer nodig; overdracht van opgebouwde aanspraken wordt standaard.” De Zwitserleven-topman hoopt hiermee veel onbegrip bij werkgevers en werknemers weg te halen en zelf af te geraken van “de hele administratieve rimram”. “We hebben er bij Zwitserleven inmiddels een aparte afdeling voor en je ziet vaak dat het maanden of jaren duurt voor een waardeoverdracht fatsoenlijk is afgehandeld. Veel van dit soort zaken hebben het stickertje ‘wacht op reactie van andere verzekeraar of werkgever’.”

Reageer op dit artikel