nieuws

Aegon voorstander van flexibele AOW

Archief

“Bij de AOW ontbreekt de flexibiliteit die nu wel voor aanvullende pensioenen bestaat, namelijk dat de uitkering eerder ingaat dan op 65 jaar – en dus lager is – of later ingaat en hoger is.” Dit zegt Herman Kappelle, directeur van de fiscaal-juridische afdeling van Aegon, Adfis.

De AOW moet volgens Kappelle flexibeler worden, zodat mensen voor hun 65e met ‘deeltijdpensioen’ kunnen gaan. “Als de uitkering eerder ingaat, leidt dat tot een korting en er volgt een toeslag als de AOW later dan 65 jaar ingaat. Dat maakt dit plan budgettair neutraal, wat een randvoorwaarde is voor de politiek.”
Verder vindt Kappelle dat er voor de mogelijkheden van lijfrentepremieaftrek opnieuw gekeken moet worden naar de zogeheten ‘inhaalaftrek’: aftrek van premies die in het verleden opgebouwde pensioengaten moeten opvullen. Kappelle: “Er is nu wel een reserveringsruimte voor de niet-benutte jaarruimte (17% van de inkomensgrondslag) van de afgelopen zeven jaar. Maar wat als iemand in de zeven jaren geen inkomsten had? Zeventien procent van niets is nog steeds niets.”
Kappelle lanceert de plannen in het jongste nummer van personeelsblad InterAegon. Hij belooft de komende maanden, met het oog op de parlementsverkiezingen volgend jaar, nog meer pensioenplannen te ontvouwen.

Reageer op dit artikel