nieuws

Aegon sluit deuren Aetax: miljoenenverlies dreigt

Archief

De deuren van intermediairbedrijf Aetax in Utrecht zijn gesloten. Eigenaar Aegon heeft vijftien binnendienstmedewerkers ontslagen en 35 buitendienstmedewerkers overgeheveld naar zusterbedrijf Spaaradvies in Amersfoort. Mede door boekhoudkundig geknoei lijkt voor Aegon onder de streep een miljoenenverlies te resteren.

Aegon spreekt (nog) niet van bewuste malversaties in de boekhouding, maar stelt wel expliciet dat daarmee veel mis was. “Sinds een jaar zit Aegon er bovenop en hebben we een vreemde boekhouding aangetroffen waar niets van klopte”, zo zegt woordvoerster Marjolein Wester. “Er blijkt veel provisie te zijn uitgekeerd op basis van een telefonisch gevoerd gesprek, wat alleen resulteerde in het opsturen van een brochure of een offerte. Veel provisie werd dus uitgekeerd zonder dat een polis werd gesloten.”
Voormalig directeur Philip Phelig geeft tevenover AM geen commentaar op de aantijgingen van Aegon. Phelig werd vorig najaar op een zijspoor gezet ten faveure van interim-manager Monique Minderman (32).
Over de omvang van de ten onrechte uitbetaalde provisies wil Aegon geen mededeling doen. “Daar is de zaak verder niet mee gediend.” Vakbondsbestuurder Hans Martens, namens FNV Bondgenoten belangenbehartiger van de vijftig resterende Aetax-medewerkers, is wat toeschietelijker. “Het gaat om miljoenen, en dan bedoel ik meer dan tien miljoen.” In Het Financieele Dagblad noemt een anonieme bron zelfs het bedrag van f 70 mln. Daarover zegt Aegon: “Dat bedrag zegt ons helemaal niets”.
Van de markt
Volgens Martens dreigde in december al een faillissement voor Aetax. “Toen zijn al veel tijdelijke (oproep)krachten weggestuurd en is met veertig vaste medewerkers een regeling getroffen. Er werd vervolgens weer begonnen met de verkoop van Spaarbeleg-producten.” Overigens ontsloeg zusterbedrijf Adviespunt vorig jaar ook al achthonderd tijdelijke (oproep)krachten.
Martens is bepaald niet gecharmeerd van de werkwijze van Aetax en soortgelijke Aegon-bedrijven als Spaaradvies/Adviespunt en Elan. “Bij Aetax bijvoorbeeld ging het alleen maar om omzet, omzet, omzet. Ze hadden veel Marokkanen in dienst die hun achterban telefonisch producten van Spaarbeleg verkochten. Ook Spaaradvies verkoopt alleen maar Spaarbeleg-producten. Zulke bedrijven zouden eigenlijk van de markt moeten verdwijnen.”
Naar aanleiding van citaten in Het Financieele Dagblad en AM Signalen heeft Martens nog een gesprek gehad met de Aegon-directie. “De conclusie was dat ze zich herkennen in mijn commentaar. Het beeld dat ik heb geschetst van Aetax klopt wel, zo zeiden ze.”
Bennink/Wedekind
Aetax is in 1996 opgericht door Roelof Bennink en Arjan Wedekind. Dit duo was in 1990 in Amersfoort al begonnen met een vergelijkbaar bedrijf Adviespunt, dat later ook de handelsnaam Spaaradvies meekreeg. De intermediairbedrijven, grotendeels werkend met callcenters en adviseurs aan huis, verkochten vrijwel alleen maar spaarverzekeringen van Aegon. “Bij eenvoudige kapitaal- en pensioenverzekeringen zit er nauwelijks verschil tussen de producten van diverse verzekeraars, dus ik zie niet in waarom ik van vijf verschillende maatschappijen producten moet aanbieden. Ons serviceniveau is bij samenwerking met één partij aanzienlijk beter en daar is de klant bij gebaat”, zo verdedigde Wedekind de werkwijze in juli 1998 in een interview met AM.
De verwevenheid met Aegon leidde vorig jaar tot directe eigendomsverhoudingen met de verzekeraar. Momenteel hangt de vennootschap Aetax net als Adviespunt en Elan (Heerenveen) onder de BV Heideland Beheer. Die valt vervolgens weer onder de Stichting Administratiekantoor Schaap, waarvan de certificaten van aandeel in handen zijn van Aegon. Bestuurders van deze stichting zijn Frederik de Vries uit Wassenaar (74), Sybrand Hendrik Bloemen uit Haren (78) en Johan Werner Marie Koch uit Den Haag (58). Deze constructie wordt door Aegon vaker toegepast bij het verwerven van assurantiekantoren. Het trio De Vries/Boemen/Koch is ook bestuurder van de Stichting Administratiekantoor Jast, waaronder de gehele Kamerbeek Meeùs Groep valt.
Momenteel zijn er (inclusief de Aetax-mensen) nog 190 buitendienstmedewerkers en 55 binnendienstmedewerkers werkzaam bij Spaaradvies/Adviespunt. Medio 1998 werkten er nog 450 mensen voor Adviespunt/Spaaradvies en 180 mensen voor Aetax. De directie van Spaaradvies/Adviespunt is momenteel in handen van het duo Sjoerd Laarberg en Leonhard van Dijk.
Volgende in rij
Overigens zijn de problemen bij Aetax de zoveelste in de rij van in financiële moeilijkheden verkerende of zelfs failliete assurantiekantoren, waarbij de naam Aegon nadrukkelijk opduikt. Een overzicht van de laatste twee jaar levert onder meer de volgende namen op: Assuvast (Drachten), Bouwman Consultancy (Westerbork), Elan (Heerenveen), Rob de Best Advies (Lisse), Budget Polis (Schiedam), DFN Pensioen (Emmeloord), Neerlandia (Hilversum), Finalert (Leeuwarden), Kerckebosch Pensioen Planners en Muyderbosch (Zeist/Woudenberg).

Reageer op dit artikel