nieuws

Aegon-collega’s bouwen huisjes in Ghana

Archief

Cora Maurice, die bij Aegon werkt als teammanager backoffice van de business-unit Pensioen en Advies, ging een week lang met 25 Aegon-collega’s in Ghana woningen bouwen voor arme mensen.

Hoe dat zo?
Aegon is al een paar jaar sponsor van Habitat for Humanity, een organisatie die in de Derde Wereld woonprojecten opzet. Voor het eerst stelde Aegon medewerkers in staat mee te helpen met de bouw.
Waar deden jullie dat?
In Kibi, een Ashanti-dorp dat met de bus een halve dag van Accra af ligt. Kibi bestaat uit diverse kernen die ongeveer een half uur lopen van elkaar vandaan liggen. De huisjes waaraan wij meebouwden liggen in een nieuwe kern.
Hoe wonen die mensen nu?
In hokken van hout, modder, palmbladeren en golfplaten. Ongeveer 2 bij 5 meter voor het hele gezin. Een bed, een tafel, een lap voor de ingang. Geen sanitair. Leven en koken buiten. Water op honderden meters afstand in een rivier waar een riool op uitkomt. Het water wordt op het hoofd getransporteerd in vaten van soms wel 45 liter. Er worden nu huisjes gebouwd met een woonkamer en twee slaapkamers. Een wc die uitkomt op een beerput. En een badruimte en een keuken waarvoor water uit een nabij gelegen pomp kan worden gehaald.
Wat deden jullie?
Wij werkten in vijf teams aan huisjes die in diverse bouwstadia verkeerden. Onder leiding van bouwers in dienst van Habitat moesten we geulen graven en stenen maken. Mijn team moest cement maken en pleisteren. Er was geen cementmolen. De aarde en het water moesten we met een schep in grote olievaten aanmaken.
De bevolking kijkt toe?
Nee, zij moeten meehelpen. Het water dat wij bijvoorbeeld nodig hadden voor het cement, werd door de vrouwen in grote schalen aangeleverd.
En dat in die hitte!
Het was er 35 tot 40 graden. In de huisjes zelf viel het werken wel mee, maar daarbuiten was wel erg heet. ’s Nachts was het er 25 tot 35 graden. We sliepen in ‘hotels’ zonder lakens op de bedden (er waren wel kakkerlakken). Vanwege de transpiratie sliep ik onder een badlaken.
Tevreden?
Vooral omdat arbeidskracht daar goedkoop is, vraag je je uiteraard af of het ’t geld en de moeite loont om daar zelf heen te gaan. Maar dat is het wel degelijk. Het is goed dat men daar weet dat wij hun leven belangrijk vinden. Hierdoor schenkt bijvoorbeeld het opperhoofd dat de grond bezit, lapjes grond voor huizen weg. Ook krijgen de mensen meer zelfvertrouwen. Het is goed om niet alleen maar geld te geven.
Cora pauzeert even met twee Habitat-bouwers

Reageer op dit artikel