nieuws

Achmea verovert kopstukken Dijkshoorn en Van Olphen

Archief

“Ik ga natuurlijk wel met pijn in mijn hart weg”, zegt Maarten Dijkshoorn. Na 27 jaar Nationale-Nederlanden gaat hij in september de raad van bestuur van Achmea versterken. Ook Gerard van Olphen, voorheen SNS Reaal, stapt in september over naar de raad van bestuur van Achmea.

“Ik ben nu 52”, zegt Dijkshoorn. “Ik heb bij NN van alles gedaan, ik vind het een prachtig bedrijf, maar ik werd door Achmea gevraagd en ik vond het een mooie kans om iets in een andere bedrijfscultuur te doen.”
Dijkshoorn, econometrist en actuaris, is nu chief financial officer bij Nationale-Nederlanden. Hij kwam in 1971 bij RVS binnenstappen als medewerker van de afdeling Wiskunde. Na een ‘uitstap’ van vier jaar keerde hij in 1977 terug naar RVS. Vanaf 1984 werkt hij bij NN, sinds 1992 als directeur.
Dijkshoorn is specialist op zorggebied, met name in employee-benefits en geprivatiseerde sociale zekerheid. Hij vervulde vele nevenfuncties in de zorgsector, zoals bestuurslid Zorgverzekeraars Nederland, bestuursvoorzitter van de Sector Zorg van het Verbond, en is onder meer voorzitter van het CVS, het statistiekbureau van het Verbond. ij vervuld eook vele nevenfuncties Welke portefeuille hij bij Achmea krijgt, is nog niet bekend. Bij beide benoemingen is namelijk het besluit pas vorige week woensdag gevallen.
Gerard van Olphen (40) gaat eveneens in september – de preciez data staan nog niet vast – de raad van bestuur versterken. Van Olphen is sinds vorig jaar september lid van de raad van bestuur van NIB Capital, een joint-venture van de pensioenfondsen ABP en PGGM, waar hij verantwoordelijk is voor de bedrijfsonderdelen Investment Bank, Private Equity en Asset Management. Tot medio juni vorig jaar was hij lid van de raad van bestuur van SNS Reaal.
Van Olphen, bedrijfseconoom en accountant, ging in 1991 bij Reaal Verzekeringen werken als hoofd beleidsinformatie. Een paar jaar later werd hij financieel directeur en in 1999 werd hij lid van de raad van bestuur van SNS Reaal. Ook Van Olphen vervulde op zijn vakgebied nevenfuncties; hij was onder meer voorzitter van de Verbondscommissie Financieel Economische Zaken.
Geen onbekenden
Dijkshoorn en Van Olphen zijn geen echte bekenden van elkaar. Dijkshoorn: “We kwamen elkaar wel eens tegen bij het Verbond, maar hadden vanwege de totaal andere werkgebieden weinig met elkaar te maken.” Achmea-topman Paul Overmars kent hij beter. “We hebben samen zo’n jaar of tien geleden met de toenmalige staatssecretaris Simons een discussie gevoerd over het zorgverzekeringsstelsel.”
Ook Van Olphen is een bekende voor Achmea. Hij verkocht namelijk eind 2000 de ziekteverzuimverzekeringen van SNS Reaal (labels GAK en Reaal) aan Achmea. Bij de koop hoorde ook het 25%-belang van SNS in de Arbo Groep GAK.
Uitbreiding raad van bestuur
De benoemingen van Dijkshoorn en Van Olphen betekenen een uitbreiding van de raad van bestuur van Achmea. Na het vertrek van Nol Hoevenaars en Jeff Medlock, en na de komst van Leo Pruis begin dit jaar, bestaat de raad van bestuur uit vijf man (in plaats van zes). In september zal de raad dus uit zeven man bestaan.
De raad bestaat nu uit: voorzitter Paul Overmars, plaatsvervangend voorzitter Gert van Arkel, Jos Hesp, Leo Pruis en Bert de Jong. ij was destijds voorzitter van de Commissie Hij ij Hij hhhh

Reageer op dit artikel