nieuws

Achmea koopt grootste deel Royal & SunAlliance Benelux

Archief

Achmea koopt grootste deel Royal & SunAlliance Benelux

Royal & SunAlliance Benelux wordt verkocht aan Achmea. Althans, de schade- en levenactiviteiten in Nederland en België. De internationale schadeverzekeringen blijven in handen van het Britse moederbedrijf, dat deze activiteiten zegt te gaan voortzetten.
De verkoop komt niet als een verrassing: zie het openingsartikel van de vorige editie van AM. Topman Bob Mendelsohn van het Britse Royal & SunAlliance (RSA) had eerder dit jaar al aangekondigd af te willen van kleine en onrendabele onderdelen. RSA Benelux voldeed aan die criteria: het marktaandeel ligt rond 0,3% (Leven) en 1,1% (Schade) – cijfers uit 2000 -, terwijl Mendelsohn een marktaandeel van minimaal 5% verlangt. Daar bovenop komt dat boekjaar 2001 een verlies opleverde van zeker e 16,6 mln. Het nettoresultaat Schade kelderde naar e -11,7 (-0,2) mln en het resultaat Leven naar e -4,9 (-2,2) mln. In België bedroeg het technische resultaat Leven nog eens e -3,6 mln.
Het lot van RSA Benelux was daarmee voor de Britten bezegeld, al heeft de Nederlandse leiding nog ultieme pogingen gedaan de Britten op andere gedachten te brengen. “De embedded value van het levenbedrijf ligt ver boven de groepsnorm, terwijl het schadebedrijf het de afgelopen jaren helemaal niet slecht heeft gedaan”, zo stelde algemeen directeur Danny van der Eijk. De cijfers over het eerste kwartaal (zie kader) wezen voorts op een krachtig herstel van de resultaten.
Avéro
Achmea betaalt voor de RSA-onderdelen een prijs van e 123 mln. De overname vindt per 1 juli plaats; Royal & SunAlliance Benelux blijft tot uiterlijk 31 december actief onder de huidige naam. “Achmea wil met name in Nederland de over te nemen activiteiten zoveel mogelijk samenvoegen met bestaande bedrijfsonderdelen”, zo verklaart de kopende partij. Aangezien RSA de assurantietussenpersoon gebruikt als verkoopkanaal, ligt een integratie met Achmea’s intermediairverzekeraar Avéro voor de hand.
Eerder al ging het Nederlandse onderdeel van het Britse Prudential op in Avéro. Deze levensverzekeraar werd in 1996 door Achmea gekocht en ging enige tijd door het leven onder de naam FairGo.
Voor Achmea “past de overname van RSA Benelux in de strategie om de positie in het intermediairsegment in Nederland te versterken en de activiteiten in België uit te breiden”. De premie-omzet van RSA Benelux bedroeg vorig jaar e 292 mln in Schade en e 83 mln in Leven.
Het bedrijf heeft vestigingen in Capelle aan den IJssel, Amsterdam, Brussel en Antwerpen. Er werken 375 mensen, goed voor 325 arbeidsplaatsen. Die komen niet in gevaar, waardoor de overname op steun kan rekenen van directie en ondernemingsraad.
Goed eerste kwartaal RSA
Royal & SunAlliance Benelux kende een goed eerste kwartaal. Het premie-inkomen Schade steeg met 65% tot e 225 (136) mln. Alle onderdelen in de Benelux droegen bij aan de groei. De verbetering van het technisch resultaat tot e 3,3 (-2,8) mln wordt toegeschreven aan het aangescherpte acceptatie- en premiebeleid, met name in Brand.
In het levenbedrijf daalde het premie-inkomen met 32% tot e 20 (29) mln, vooral veroorzaakt door de tegenvallende koopsomproductie. “Ondanks de matige start, verwachten wij in 2002 ten minste een gelijkblijvende omzet.” Het nettoresultaat Leven onderging een verbetering tot e -0,4 (-0,7) mln.

Reageer op dit artikel