nieuws

Achmea ‘kaapt’ domeinnamen

Archief

Achmea heeft op slimme wijze de aantrekkelijke domeinnamen ‘verzekeringen.nl’ en ‘verzekeringsmaatschappij.nl’ binnengehaald. Deze twee domeinnamen behoorden tot de groep van 226 namen waarvoor in het afgelopen voorjaar door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) onder notarieel toezicht een verloting werd georganiseerd.

Achmea heeft via een reeks BV’s op domeinnamen ingeschreven. Dat komt ook duidelijk naar voren uit de toewijzing na de verloting, want ‘verzekeringen.nl’ staat op naam van Assuring BV (een in liquidatie verkerende BV) en ‘verzekeringsmaatschappij.nl’ op naam van Ten Tije Wellnesscenters BV.
Wie eind juli deze domeinnamen op internet intikte, kwam in beide gevallen bij Achmea uit. Maar dat is puur gedaan om de verkregen domeinnamen alvast te benutten. Volgens woordvoerder René Visser is dit een tijdelijke situatie en wordt er binnen het concern nagedacht over de mogelijkheden om structureel iets met deze vrij algemene domeinnamen te gaan doen.
Favoriete naam
Bij de SIDN staat men niet men te trappelen om inzicht in de belangstelling voor de verloting van de 226 betrokken domeinnamen te geven. Op de overigens zeer informatieve internetsite van de organisatie was veel informatie over de vrijgaveregeling te vinden, maar in het geheel niet over de omvang van de belangstelling. Desgevraagd laat woordvoerder Ben Geerlings weten, dat er voor de 226 namen in totaal ruim vijfduizend gegadigden waren die aan de deelname-eisen voldeden. De naam verzekeringen.nl was veruit favoriet; hiervoor waren circa vierhonderd kandidaten. Daaronder bevond zich een groot aantal BV’s van het Achmea-concern. Visser van Achmea wil geen indicatie geven van dat aantal.
Voor de domeinnaam ‘verzekeringsmaatschappij.nl’ en ook voor het meervoud hiervan, waren volgens Geerlings van SIDN “tussen de vijftien en twintig geldige aanvragen”. Hieronder bevond zich dus ook een aantal Achmea-BV’s.
De handelwijze van het Achmea-concern wordt door de bij de verloting ingeschakelde notaris als “slim” bestempeld. “Als Achmea NV zich tien keer had ingeschreven voor een domeinnaam, dan had dat niet gemogen. Maar iedere zelfstandige rechtspersoon kon meedingen. Ik kan dus alleen maar zeggen dat het slim is geweest van Achmea.”
Startpagina
De naam ‘verzekeringsmaatschappijen.nl’ is ten deel gevallen aan het Amsterdamse ICT-bedrijf Cleaver Systems, dat voorlopig zijn cliënt FDC laat profiteren. Volgens Wim Meijer van Cleaver Systems is het zijn bedoeling om van ‘verzekeringsmaatschappijen.nl’ een soort startpagina te maken. “Dat hij nu naar FDC Amsterdam linkt, komt omdat ik daar een hypotheek heb lopen”, verklaart Meijer, wiens bedrijf kantoorsystemen in het midden- en kleinbedrijf installeert en beheert, onder meer ook bij FDC.
De domeinnaam ‘verzekering.nl’ staat overigens al sinds oktober 2000 op naam van het Haagse intermediair Eijgendaal & Van Romondt. De domeinnaam ‘makelaars.nl’ is terecht gekomen bij assurantiekantoor en makelaardij Rensen in Nijverdal.

Reageer op dit artikel