nieuws

Aantal fraudemeldingen ziektekosten verdubbeld

Archief

Het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf heeft vorig jaar 827 fraudemeldingen ontvangen, 120 meer dan in 2001. Daarmee is voor e 10 mln aan onterechte uitbetalingen voorkomen, zo concludeert het Verbond van Verzekeraars. Vooral op ziektekostengebied nam het aantal fraudemeldingen toe.

Het aantal meldingen met betrekking tot ziektekostenclaims werd ruim verdubbeld tot 110 (45), waarmee het aandeel steeg tot 13,3% (6,4%) van het totaal. Volgens het Fraudeloket komt dat niet zozeer doordat meer wordt gefraudeerd, maar door “procedurele naleving en bewustwording bij verzekeraars dat fraude moet worden gemeld bij het Fraudeloket, zodat fraude structureel kan worden aangepakt”. Het loket is onderdeel van het Verbond en coördineert fraudemeldingen op basis van het Fraudeprotocol, waarbij nu 114 verzekeraars zijn aangesloten. In 2001 waren dat er nog 92.
Brand- en inbraakclaims veroorzaakten 208 meldingen, goed voor ruim een kwart van het totaal. Daarna volgen autoschadeclaims (191 meldingen; 23,1%) en reisschadeclaims (145 meldingen; 17,5%). De meldingen waren afkomstig van 49 fraude-units. De meeste meldingen werden ter informatie toegestuurd; 86 meldingen werden ter behandeling voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. In 78% van de gevallen gaat het volgens het Fraudeloket om ‘eenvoudige zaken’.

Reageer op dit artikel