nieuws

5punt20 stuurt voortaan digitale taxatierapporten

Archief

Tussenpersonen die taxaties uitbesteden aan taxatiebureau 5punt20 kunnen vanaf begin volgend maand digitaal taxatierapporten ontvangen. Dat levert volgens 5punt20 zeker drie dagen tijdwinst op.

De totale doorstroomtijd voor het opmaken en versturen van een taxatierapport bedraagt volgens directeur Hugo Bertens minimaal drie à vier dagen. Bij 5punt20 wordt de doorlooptijd sterk verkort nu tussenpersonen het taxatierapport per e-mail ontvangen en kunnen doorsturen aan de geldverstrekker.
Met het digitale taxatierapport speelt 5punt20 ook in op de plicht tot archiefvorming, die is opgenomen in de Wet Financiële Dienstverlening. “Tussenpersonen kunnen taxatierapporten voortaan overzichtelijk digitaal archiveren in hun eigen computersysteem”, zegt Bertens. “Dat scheelt tijd en kastruimte.”
Ter beveiliging zijn de rapporten voorzien van onder meer een verificatiefunctie, zodat tussenpersonen en geldverstrekkers kunnen controleren of het rapport op het scherm overeenkomt met het schriftelijke rapport van 5punt20.
De helft van de ruim 250 aangesloten makelaars en taxateurs heeft het eigen systeem inmiddels geschikt gemaakt voor het digitale taxatierapport. 5punt20 verwacht vanaf 1 februari alle rapporten digitaal te kunnen versturen. Vooralsnog wordt het digitale taxatierapport alleen ingevoerd voor de taxatie van woonhuizen.
Modelwaarderapport
5punt20 voorziet taxatierapporten sinds kort van een zogeheten modelwaarderapport. Volgens directeur Hugo Bertens worden de taxaties door deze toevoeging nog betrouwbaarder. “In tegenstelling tot de fysieke taxatie komt de modelwaardemeting volledig tot stand op basis van data, onder meer kadastrale gegevens.” Er worden drie verschillende modellen gebruikt: het vorige-verkoopmodel, het landelijk model en het directe-omgevingmodel. In de totaalbeoordeling worden zowel historische gegevens over het te taxeren pand als gegevens over de gehele woningmarkt en gegevens over woningen uit de directe omgeving van het pand meegewogen. Uit deze modellen wordt vervolgens één vrije verkoopwaarde gegenereerd.
Voor de modelwaardemeting is 5punt20 een samenwerking aangegaan met het Nederlands Bureau Waardebepaling Onroerende zaken (NBWO). “Daardoor kunnen wij de modelwaarde van elke particuliere woning in ons land bepalen”, aldus Bertens.

Reageer op dit artikel