nieuws

100 miljoen schade door diefstal personenauto’s

Archief

Diefstal van personenauto’s heeft vorig jaar een schadebedrag opgeleverd van e 100 mln. Daarvan werd 80% besteed aan het vervangen van een auto die niet wordt teruggevonden.

Het schadebedrag is 17% lager dan in 2002, toen eigenaren en verzekeraars door diefstal in totaal e 120 mln kwijt waren. In totaal werden vorig jaar 18.968 (23.379) personenauto’s gestolen, 20% minder dan in 2002. Daarvan werden er 12.700 teruggevonden, die gemiddeld e 1.500 schade hadden. Vervanging van de 6.268 niet-teruggevonden auto’s kostte in totaal ruim e 81 mln.
Het totaal aantal diefstallen van alle gekentekende voertuigen daalde vorig jaar met 17% tot 25.607. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) schrijft die daling onder meer toe aan de toegenomen eisen die verzekeraars stellen aan de beveiliging van woning en auto’s ter voorkomen van het stelen van autosleutels. Verder blijkt het nieuwste beveiligingsmiddel, het voertuigvolgsysteem, inmiddels bij 4.389 auto’s te zijn geïnstalleerd. De twaalf gestolen auto’s die voorzien waren van zo’n systeem, zijn alle teruggevonden.
Het aantal gestolen jonge personenauto’s (jonger dan vier jaar) daalde vorig jaar voor het eerst sinds 1998. De meest gestolen automerken zijn Mercedes, Opel en Volkswagen, terwijl Citroën, Mitsubishi en Daihatsu het minst populair zijn bij het dievengilde.

Reageer op dit artikel