blog

Het streamende intermediair

Archief

Het streamende intermediair

Tot voor kort was het downloaden van films en muziek erg populair. Met de komst van streamingdiensten als Netflix en Spotify is de populariteit van downloaden afgenomen. Voor enkele euro’s per maand heb je altijd de beschikking over oneindig veel films of muziek; op pc, smartphone of tablet. Zonder downloaden, dus zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Hoe fijn zou het zijn als het als financieel intermediair nog efficiënter kan werken door ook gebruik te maken van streamingdiensten?

Elke maand krijgt het intermediair prolongatiegegevens van de verzekeraar met als doel de klantadministratie actueel te houden. Deze grote hoeveelheden data slaat hij op zijn harde schijf en ze zijn beschikbaar in het backofficepakket. In principe heeft hij digitale kopietjes op zijn harde schijf, want die gegevens staan ook bij de verzekeraar in de systemen. Vaak is het nog nodig om deze informatie in zijn systeem op te slaan, omdat de systemen van verzekeraars niet altijd voor hem beschikbaar zijn. Hij kan dus niet altijd verder met zijn werk op het moment dat dit voor hem van belang is.

Streamingplatform
De verzekeraar kan de rol van streamingplatform op zich nemen, waarbij de klantgegevens continu en beveiligd beschikbaar worden gesteld. Het intermediair zoekt in zijn CRM- of administratiepakket het polisnummer of de klantnaam en alle relevante informatie verschijnt op zijn scherm. Net zoals hij direct een film kan oproepen via Netflix; niets downloaden, maar direct tonen. Zo is er één versie van de werkelijkheid en bestaan er geen synchronisatieproblemen. Dat voorkomt discussies met verzekeraars over gegevens waarop offertes zijn gebaseerd, omdat zijn gegevens afwijken van de informatie die bij verzekeraars beschikbaar is.

Zeker als het gaat om grote hoeveelheden gegevens kan streamen een flinke winst opleveren. En ook gemak. Hij heeft geen omkijken naar beheer van de gegevens en hij kan deze streamingdiensten ook weer aanbieden aan klanten via het eigen klantportaal. Het intermediair hoeft dus geen grote verzekeringsdatabase meer te kopiëren. Verzekeringsinformatie en de -documentatie achter de polisnummers is gewoon via streamingtechniek direct in te zien.

Storingen
Ik zie de vraagtekens: ‘Als ik gegevens niet meer in huis heb dan heb ik er geen controle over. In geval van een storing, extranetten van verzekeraars hebben dat wel eens, dan kan ik niets!’.

Streamingdiensten als Spotify en Netflix, maar ook Youtube hebben praktisch nooit een storing. En als er al een is, wordt die direct aangepakt. Zo zal het ook zijn met streamingdiensten voor het financieel intermediair. De kans dat de eigen IT-systemen eruit liggen is immers veel groter dan dat een streamingdienst op zijn gat ligt.

Streaming staat synoniem voor gemak, het is niet voor niets dat muziek- en filmstreamingdiensten de downloadsites voorbij zijn gestreefd.

Is streamen voor het intermediair wel realistisch? Zeker! Verzekeraars zijn steeds beter in staat om hun omgevingen continu beschikbaar te hebben, zodat alle informatie, op ieder moment, vanaf ieder apparaat te bekijken is. Ideaal als het gaat om digitaal werken, want wat is er fijner dan het gebruiksgemak van thuis ook te gebruiken op de werkvloer?

Reageer op dit artikel