blog

Kiezen of delen

Archief

Zonder een sfeer van vertrouwen en veiligheid komen we niet tot ontplooiing en niet tot onze maximale, persoonlijke prestaties. Dat geldt voor ‘gewone mensen’. Maar ook voor politici. Angst om verkeerde besluiten te nemen en foute dingen te doen, is er de oorzaak van dat we slechts 40% van ons potentieel aanspreken. Ik ben blij dat Mark Rutte en Diederik Samsom die angst overboord zetten. Ik merk dat er in onze branche in het bijzonder en het bedrijfsleven in het algemeen positief op gereageerd wordt. De VVD en PvdA zijn niet tot elkaar veroordeeld, maar hebben het voorrecht dat kiezers hen bij elkaar ?brengen.

In de financiële sector zindert het van de spanning. Majeure veranderingen tekenen zich af. Openlijk bespreken we beperking van de hypotheekrenteaftrek. Menzis praat niet alleen over het belonen van een gezonde leefstijl, maar doet het ook. Pensioenhervomingen zijn een hot issue. En in plaats van uitgebreidere dekking voor schade- en zorgverzekeringen, is er steeds meer aandacht voor alternatieven in de vorm van risicomanagement en preventie.

 

Wat nodig is, zijn politieke en maatschappelijke kaders om al die veranderingen en initiatieven, waarvan iedereen de noodzaak onderkent, in goede banen te leiden. Daarom is het wenselijk en volgens mij zelfs een erekwestie dat politiek Den Haag zoekt naar wat de samenleving bindt en daarop acteert. Als de tekenen niet bedriegen zijn PvdA en VVD op weg om dat voor elkaar te krijgen. Dat zou een mooi voorbeeld zijn voor een nog steeds tot op het bot gespleten vakcentrale (die zichzelf volledig buiten spel dreigt te zetten) en ander middenkader.

 

Niet het kleinste gemene veelvoud, maar de grootste gemene deler moet prevaleren. Dat leert ons de verkiezingsuitslag. Een uitslag die ons leert vragen: wat zijn jouw twijfels en ambities, wie ben jij, wat bindt ons? Soms heel persoonlijke vragen. Maar die zijn kennelijk nodig om de resterende 60% van ons kunnen aan te spreken. Niet alleen in de politiek. Ook in het bedrijfsleven en zeker in de financiële sector. Want laten we eerlijk zijn: financiële dienstverlening is toch ook een uiterst persoonlijke tak van sport? 

mhuisman@kluwer.nl

Reageer op dit artikel