blog

Lente

Archief

Het is volop lente. En dat is te merken. Menig ei is gelegd. De Rechtbank legitimeert de abonnementen van Multisafe. En het demissionaire kabinet bereikte een verrassend akkoord tot op detailniveau met D66, GroenLinks en Christenunie. En SNS Reaal stopt nu eindelijk echt met woekerpolissen en belijdt bij monde van marketingdirecteur Bart Janknegt (opvolger van de recent vertrokken Lodewijk van der Heijden) en public in de krant van wakker Nederland: “Onze producten waren te ingewikkeld. Consumenten begrepen er geen fluit van en hebben er nu geen zin meer in”. En, opmerkelijk, ex-DNB-kroonprins professor Lex Hoogduin pleit voor afschaffen van pensioenfondsen. Nederland moet massaal aan pensioensparen. Ieder zijn eigen PPI’tje zou je zo kunnen zeggen.

Wat mij betreft, steekt het begrotingsakkoord van het demissionaire kabinet er tussen al die lentegeluiden met kop en schouders bovenuit. Een akkoord dat volgens mij ook bewijst hoe belangrijk het is dat financieel adviseurs het beste van zichzelf geven als het om hun klanten gaat. En hoe minder de afhankelijkheid van provisie is, hoe beter dat gaat. De financieel adviseur moet – om in de termen van het Kunduz- alias lenteakkoord te blijven – vol op het orgel met alle adviesregisters open. En dat gaat beter als (ook) het advies betaald wordt en de adviseur ook anderszins afstand houdt van zijn productleveranciers. Met het lenteakkoord in de hand worden de klassieke verzekeringsvormen en bancaire producten vier adviesdomeinen: Zorg & Inkomen, Pensioen, Financiële Planning en Schade. Op allevier adviesdomeinen heeft het lente-akkoord zoveel wijzigingen voor burgers in petto met even zo vele koopkrachtbedreigingen, dat een goed financieel advies en, beter nog een goed financieel plan, voor elk huishouden een primaire levensbehoefte gaat worden en hoog op het boodschappenlijstje dient te prijken. Met andere woorden: het lenteakkoord onderstreept het belang van een goed financieel advies. De uitspraak in de MultiSafe-zaak zoals die er nu ligt, effent het pad naar een nauwere band tussen klant en adviseur. De sector maakt schoon schip met misselling in het verleden. Nu ook SNS Reaal. Dat laatste gaat moeizaam en niet altijd van harte, zo lijkt het, maar toch …Drie signalen die mij, jawel ik ben een optimist, het gevoel geven dat het zomer kan worden.

mhuisman@kluwer.nl

Reageer op dit artikel