blog

Closed books

Archief

Medio 2010 lanceerden een aantal ex-kopstukken een nieuwe onderneming. Het ging om Certens, een vennootschap die closed-booklevenportefeuilles zou gaan opkopen en beheren. De mannen daarachter waren onder anderen Maarten Dijkshoorn (ex-Achmea) en Sjoerd van Keulen (ex-SNS Reaal). De sector reageerde sceptisch en terughoudend. En het heeft er alle schijn van dat het initiatief een stille dood sterft. Althans, af te gaan op de mediastilte.

Maar zo raar is dat idee anno 2012 helemaal niet. Het krijgt steun uit onverdachte hoek: van De Nederlandsche Bank (DNB). In haar jaarverslag over 2011 luidt DNB de noodklok over het individuele levenbedrijf. De toezichthouder ziet weinig tekenen van toekomstig herstel voor een sector die nu al enige tijd slechte cijfers schrijft. En inderdaad, wie even de moeite neemt voor een nadere analyse van de individuele levensector in ons land, zal zich al snel bij die conclusie van de toezichthouder aansluiten.Levensverzekeraars zijn de voortwoekerende affaire van beleggingsverzekeringen nog niet te boven, zijn in een prijzenoorlog op het gebied van overlijdensrisicoverzekeringen verwikkeld, hebben meer dan andere verzekeraars last van de beursneergang en zien productie vooral naar bankspaarproducten verdwijnen. En vergeet Solvency II niet, die verzekeraars verplicht meer kapitaal aan te houden. De toezichthouder laat tussen de regels van het jaarverslag doorklinken er heil in te zien als levensverzekeraars hun individuele levenportefeuilles, waar geen of nauwelijks meer nieuwe productie uitkomt, verkopen aan een beheermaatschappij als bijvoorbeeld Certens. En het moet gezegd, de voordelen zijn aanlokkelijk. Geld komt vrij voor nieuwe investeringen en misschien zelfs innovaties. En de verhouding tussen vaste en variabele kosten kan verbeteren. Toekomstig winstpotentieel wordt daarmee veiliggesteld, zou je zo zeggen. Maar willen die levensverzekeraars dat wel? Een rondje langs de velden dat Het Verzekeringsblad destijds ondernam, wees uit dat de animo heel gering was. Nogal arrogant liet SNS Reaal weten het initiatief van closed-bookportefeuilles te kennen, maar zelf het probleem van oude productie in verouderde IT-systemen niet te kennen. Nationale-Nederlanden, zoals bijna altijd, liet weten een eigen oplossing in de maak te hebben in de vorm van NN Services. En Allianz zei geen gesprekken met partijen te voeren.Daar zal nu wel verandering in te bespeuren zijn. Als ik de mannen van Certens was, of koopman van vergelijkbare initiatieven, zou ik – compleet met zegen van DNB – maar eens opnieuw een rondje langs de velden gaan maken. 

mhuisman@kluwer.nl

Reageer op dit artikel