blog

Hoe gezond bent u?

Archief

Het invullen van een gezondheidsverklaring kan behoorlijk confronterend zijn. Want hoewel wij Nederlanders volgens het Nationale Kompas Volksgezondheid – de website met onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de staat van de volksgezondheid in Nederland – dénken dat we erg gezond zijn (84% van de mannen en 79% van de vrouwen voelt zich ‘gezond’) valt de werkelijkheid een beetje tegen. We eten niet genoeg groente en zeker niet genoeg vis, zegt het RIVM telkens weer. En de consumptie van verzadigde vetzuren is nog steeds te hoog. De helft van de Nederlanders boven de twintig is te zwaar en bovendien hebben we te veel stress. Niet bepaald gezond.

We zijn dus massaal in ontkenning en kennelijk voelen we ons daar prima bij. Tenminste, totdat we een overlijdensrisicoverzekering willen sluiten. Want dan krijgen wij struisvogels opeens moeilijke vragen voor onze kiezen. “Heeft u thans bestaande klachten of heeft u ooit geleden aan klachten betreffende suikerziekte, een kwaadaardige aandoening, een psychische aandoening, toevallen, hoge bloeddruk, ziekte aan hart- en bloedvaten of enige andere aandoening?” 
Als u nog geen stress hád, dan kreeg u er na het lezen van de verkorte gezondheidsverklaring acuut last van! “Enige andere aandoening”, knappe – of vooral gezónde – jongen die daarop ‘nee’ kan antwoorden. “Ik wist niet dat het zo beroerd met me was”, zuchtte een klant eens nadat hij al zijn aandoeningen op een rij had gezet. 

En na de verkorte gezondheidsverklaring begint de ellende pas echt. “Rookt u of heeft u gerookt?” Kwam je vroeger nog wel eens weg met een paar sigaretten op een feestje, tegenwoordig is roken wel echt heel erg ‘old school’. Een dikke ‘ja’ dus, ook voor de gelegenheidsroker. En we zijn er nog niet: “Drinkt u alcohol?” en “gebruikt u drugs, zo ja, welke?” Zeg nou eerlijk, zulke gewetensvragen roepen niet bepaald het Zwiterserleven-gevoel op. Ik zag klant C. in elk geval wit wegtrekken toen ik hem voor een aanvullend onderzoek naar de huisarts moest sturen. “Maar dat is belachelijk”, riep hij verbaasd, “ik ben zo gezond als een vis!” De verzekeringsmaatschappij had daar – waarschijnlijk vanwege een veel te hoge BMI – een andere mening over en een premieverhoging was het gevolg.

“Psychische klachten kosten de samenleving het meest”, lees ik op de site van het RIVM. Ik ben benieuwd in hoeverre het invullen van de gezondheidsverklaring daarbij een rol speelt.

 

evuijsters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel