blog

Buurman & Buurman

Archief

Klant P. en buurman M. delen al sinds jaar en dag een garage, een carport en regelmatig een kratje bier. Het was dan ook niet meer dan logisch dat klant P. zijn hulp aanbood toen zijn buurman aankondigde dat hij zijn keuken gingen opknappen. Klant P. had immers het juiste gereedschap en met wat hulp was het klusje sneller geklaard.  Samen togen de mannen naar de Gamma alwaar ze een nieuw aanrechtblad en een paar planken haalden. Klant P. zocht thuis zijn schroefboor op en klom op de keukentrap van zijn buurman om een paar oude planken boven het  aanrecht te verwijderen. Ondertussen verwijderde buurman M. het oude aanrechtblad. 

En toen ging het mis. Terwijl buurman P. druk in de weer was met de schroefboor riep buurman M. dat de koffie klaar was. Hierop raakte P. uit zijn concentratie waarop hij zijn schroefboor liet vallen. De boor overleefde de val, maar de porseleinen spoelbak waarin hij terecht kwam niet. Een grote barst zorgde voor een flinke lekkage. Schadebedrag: tweeduizend euro. “Een vriendendienst”, stond er op het schadeformulier. “Van je vrienden moet je ’t hebben”, zuchtte de expert.
Vroeger zou deze schademelding direct een slechtnieuwsgesprek opleveren. De ‘vriendendienst’ – in verzekeringstermen ‘het belangeloos verrichten van werkzaamheden’ (kratjes bier worden niet als betaling gezien!) – werd veelal uitgesloten van dekking op de aansprakelijkheidsverzekering. De klusser klust op het risico van een ander en daarom is er meestal geen sprake van wettelijke aansprakelijkheid. Alleen: de klusser voelt zich wel aansprakelijk. Hij heeft toch zelf hulp aangeboden?!

Gelukkig voor buurman en buurman hebben vrijwel alle polissen tegenwoordig ‘schade door vriendendienst’ als secundaire dekking expliciet in hun voorwaarden opgenomen. Een mooi gebaar in een tijd dat de maatschappij steeds verder individualiseert. Er werd contact opgenomen met de wederpartij en na ontvangst van de gegevens werd de schade direct uitbetaald. Klant P. blij, buurman blij, tussenpersoon blij. Zoals Buurman en Buurman in de gelijknamige animatiefilm zeggen: “A je to!”, Tsjechisch voor: en dat is het! 

“Het is toch mooi”, zei ik, toen ik later nog eens met de schadebehandelaar over de schade sprak, “dat we tegenwoordig gevaarloos de handjes voor elkaar uit de mouwen kunnen steken”. De schadebehandelaar was iets genuanceerder: “Gevaarloos zou ik het niet willen noemen. Dekking of niet, sommige handjes kunnen beter ín de mouwen blijven!” A je to!

 

evuijsters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel