blog

Zorgelijk

Archief

Ons systeem van Permanente Educatie (PE) is behoorlijk ingewikkeld: de PE-eindtermen (die bij de verschillende financiële diploma’s horen) staan omschreven in de Wet Financieel Toezicht (WFT). Op basis van die WFT-eindtermen adviseert het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) het Ministerie van Financiën over de te hanteren toetstermen. Vervolgens schrijft het (geaccrediteerde) opleidingsinstituut een studieboek aan de hand van die toetstermen.

Het gevolg van deze bureaucratische weg is dat de teksten van de PE-boeken bol staan van de – in Den Haag gedane – aannames. Concreet: in PE-boeken worden situaties beschreven die in theorie weliswaar leuk klinken, maar die in werkelijkheid niet voorkomen. Mijn collega’s en ik spreken in zulke gevallen van “The Perfect World”. In The Perfect World doet iedereen wat hij moet doen (zelfs verzekeraars), leveren klanten altijd de juiste informatie aan en gaat een man dood als hij exact 78,4 jaar oud is. U heeft een beeld?

Het probleem (en dat wil er maar niet in bij de overheid) is dat The Perfect World, net als Sinterklaas, de Kerstman en een dieet waarvan je tien kilo afvalt in twee dagen, gewoon niet bestaat. Het beste voorbeeld hiervan vind ik de zorgverzekeringen. Nergens staat de theorie zo ver van de praktijk als bij ‘de afdeling zorg’. Zo wordt er in mijn meest recente PE boek buitengewoon lyrisch gesproken over de ‘ketenintegratie’ binnen de zorg. Ongeveer alle bladzijden beginnen met de zin: “De verzekeraar heeft er alle belang bij…” Ja. De verzekeraar heeft er belang bij. Maar Henk-Jan van de afdeling re-integratie, en Harriet van claimbehandeling zal die hele ketenintegratie een zorg zijn. Die hebben er vooral belang bij om op tijd naar huis te gaan.

Een paar dagen geleden verzocht ik om een ‘doormelding’ naar de Arbodienst. Vandaag kreeg ik een automatische reactie per e-mail: “Uw bericht is ongeopend verwijderd.” Tot zover de ketenintegratie in de praktijk.

The Perfect World bestaat niet. U en ik weten dat. Niet in de zorg, niet bij de branche Leven en niet bij het intermediair. In The Perfect World zouden ze in Den Haag snappen dat The Perfect World niet bestaat en dan zouden ze hun eindtermen daarop afstemmen.

In The Perfect World zouden de studieboeken een stuk beter zijn. Sterker nog, in The Perfect World hadden we het PE-systeem niet eens nodig gehad.

 

evuijsters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel