blog

Blote diefstal

Archief

Dat dieven steeds brutaler worden, ondervond klant J. onlangs aan den lijve. Terwijl hij een avondje op bezoek was bij vrienden, en zijn appartement dus tijdelijk onbemand was, werd er via de intercom aangebeld bij de buurvrouw van klant J. “Pizzakoerier,” werd er gezegd. “Wilt u de deur even opendoen? Ik kom een pizza brengen voor nummer 20, het adres van klant J., maar hij reageert niet.” “Nou”, antwoordde buurvrouw 1 laconiek. “Dan is hij er niet. En als hij er niet is, dan hoeft hij ook geen pizza.” Ze verbrak de verbinding.

Buurvrouw 2 was helaas wat minder bijdehand. De ‘pizzakoerier’ had via de brievenbus de voornaam van klant J. kunnen achterhalen en zei doodleuk: “Hoi, met J. Ik ben mijn sleutels vergeten, kan je even opendoen?” Buurvrouw 2 liet J. binnen en, behulpzaam als altijd, opende ze vast de deur van J.’s appartement.

Toen er vervolgens een wildvreemde man naar bovenkwam, schrok buurvrouw 2. “Waar is J.?”, vroeg ze achterdochtig. “Een pizza halen”, zei de man, waarop hij rustig het appartement van J. binnenging. Buurvrouw 2 vond het een vreemd verhaal en begon de man te ondervragen. Toen deze vervolgens zei dat hij ‘een vriend’ van J. was, en vroeg of de buurvrouw geen zin had om bij hem in bed te komen liggen, maakte ze zich snel uit de voeten. In haar oneindige wijsheid sprak buurvrouw 2 de voicemail van J. in (“Er is een vreemde man in je huis”) maar bedacht ze niet dat ze misschien beter de politie kon bellen. Tegen de tijd dat J. zijn berichten afluisterde – buurvrouw 1 had hem ook gebeld “of hij voordat hij wegging misschien een pizza besteld had” – was het leed al geleden. De vreemde man was weg, diverse zaken uit het huis ook. Hoe brutaal!

Toen klant J. de schade bij mij kwam melden, vroeg hij zich af of er wel dekking was. “Er zijn ten slotte geen sporen van braak,” zei hij. Ik legde hem het verschil uit tussen blote diefstal en diefstal met braakschade en gaf aan dat beide evenementen in principe onder de polisdekking vielen. “Dus het is gedekt, zelfs als de buurvrouw iemand zomaar heeft binnengelaten?” vroeg klant J. “Het is natuurlijk wel ongelooflijk dom,” knikte ik. “Maar gelukkig voor jou vormen domme buurvrouwen géén polisuitsluiting.”

 

evuijsters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel