blog

Verwarring

Archief

“Ik heb mevrouw M. aan de lijn”, roept mijn collega. “Het is niet zo’n heel duidelijk verhaal, maar ik begrijp dat haar hond is aangereden.” Op mijn netvlies verschijnt direct het beeld van een gewonde, jankende hond die met zijn kop in de schoot van zijn baasje ligt.

“Wat een toestand”, is het eerste wat klant M. zegt. “Al dat bloed. Wilt u mij direct een schadeformulier sturen?” Nog vóór ik kan vragen wat klant M. precies wil gaan claimen, en op welke verzekering, gaat ze gehaast verder. “We gingen een blokje om. De hond en ik. En we waren alweer bijna thuis. Toen staken we de straat over. Past boem. Hij keek gewoon écht niet goed uit.” Goh, denk ik een beetje cynisch, míjn huisdieren kijken altijd eerst naar links, dan naar rechts en dan nog een keer naar links.

 

Gelukkig krijg ik de kans niet om wat te zeggen, want klant M. ratelt alweer door. “Gewond”, versta ik. “Bloedde als een rund, botbreuken.” En: “Volkomen overstuur.” Bij dat laatste heb ik sterk het vermoeden dat ze het over zichzelf heeft. Om haar wat te kalmeren vraag ik mevrouw M. waar haar hond nu is. “Thuis”, zegt ze een beetje verwonderd, alsof het een heel rare vraag is. “In zijn mand.” Arm beest. Ik zie hem liggen: poot in het verband, de bandensporen op zijn rug. “En dat terwijl hij nota bene een helm droeg,” gaat mevrouw M. verder. Een helm? Hoor ik dat nou goed? Een hond met een helm? Ik heb al veel vreemde dingen gezien. Honden met luiers, met gebreide jasjes en sokjes aan. Maar met een helm? Nee. Aan de andere kant, voor veel mensen is de hond als een kind. En kinderen hebben tegenwoordig ook een helm op in het verkeer. Wel slim eigenlijk.

 

“Maar die helm was dus afgevlogen”, legt klant M. uit. “De politie is erbij geweest en die hebben een ziekenauto gebeld. Die hebben hem meegenomen?” “Ziekenauto?” herhaal ik. “U bedoelt de dierenambulance?” Ik dacht dat ze net zei dat de hond thuis in zijn mand lag. “Dierenambulance?” reageert klant M. verbaasd. “Natuurlijk niet. Je gaat toch een wielrenner niet met de dierenambulance vervoeren?” “Maar uw hond dan?” vraag ik. “O. Mijn hond. Nee, die heeft niets. De wielrenner daarentegen ligt met een gebroken been in het ziekenhuis.”

 

evuijsters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel