blog

Opslag

Archief

Ik geef er de voorkeur aan een jaar hoopvol af te sluiten. Aegon kennelijk ook. Daarom meldde de hypotheektak van de verzekeraar voortaan de waarde van hypothecair belaste woningen continue te gaan taxeren. Gevolg: klanten hoeven niet langer risico-opslagen te betalen als blijkt dat de woningwaarde met 10% of meer is gestegen en de lening daarmee onder de grens van 90% of 75% van de executiewaarde uitkomt.

Is dat het vermelden waard? Wanneer een risico zich niet meer voordoet, wordt een risico-opslag overbodig en vervalt die. Logisch toch? Maar zo vanzelfsprekend werkt dat niet in de financiële wereld. Deze voor klanten potentieel gunstige voorwaarde is door de banken decennialang vakkundig doodgezwegen.

 

De meeste hypotheekklanten wordt geen inzicht geboden in de eventueel gehanteerde risico-opslagen in hun hypotheekrente. Het tarief wordt zelden tot nooit in onderdelen, zoals de opslagen, uitgesplitst. Laat staan dat geldverstrekkers de klant erop attenderen dat een opslag kan vervallen. Nee, daar moet de klant zelf om vragen. En dat wordt verdraaid lastig als je van de opslag geen weet hebt.

 

Het stemt hoopvol dat Aegon nu laat zien te begrijpen dat dit tot de ‘oude bankwereld’ behoort. De timing had helaas wat gelukkiger gekund, een jaar of tien eerder bijvoorbeeld. De gevolgen van de economische crisis en de strenge maatregelen op de hypotheekmarkt zullen de huizenprijzen naar veler verwachting de komende jaren doen dalen. Voor hypotheekklanten wenkt derhalve weinig perspectief op rentevoordeel.

 

Sterker nog, menigeen mag vrezen binnenkort met een renteopslag te worden geconfronteerd, als wordt geconstateerd dat de verhouding lening/woningwaarde óngunstiger is geworden. Aegon belooft echter plechtig in zo’n geval klanten niet met een (extra) risico-opslag te confronteren. De taxatie zal dus alleen in het vóórdeel van de klant worden gebruikt.

 

De actuele woningwaarde kan bovendien bij de verlenging van de rentetermijn worden gebruikt om een (hogere) risico-opslag op te leggen. En geldverstrekkers kunnen de tussentijdse taxaties gebruiken om (meer) schuldaflossing te eisen. Ook dit zegt Aegon in de toekomst niet te zullen doen; de klant kan van het gewijzigde beleid dus alleen maar voordeel ondervinden.

 

Eén van mijn goede voornemens is om Aegon nu eens het voordeel van de twijfel te geven. Eens zien of én hoe andere geldverstrekkers het goede voorbeeld van Aegon volgen.

 

hdrost@kluwer.nl

Reageer op dit artikel