blog

Lage drempel

Archief

“Ik begrijp dat u wordt bestookt met allerlei verhalen waarom dit niet zou kunnen.” Met dat ene zinnetje werd door Jan Kees de Jager de oppositie tegen het provisieverbod wel zo’n beetje weggewuifd. De minister van Financiën had geen kind aan de Kamer tijdens het debat over de evaluatie van de provisieregels. ‘Evaluatie’ is overigens een groot woord. De Jager mocht zich tot een ‘oneliner’ beperken: adviesbeloning mag niet afhankelijk zijn van de prijs van het te adviseren product.

Uitgaande van die stelling was het advies van diverse financiële woordvoerders van de politieke partijen niet vreemd: pak gelijk die schadeverzekeringen erbij! “Die markt is vrij transparant en er doen zich nu geen grote problemen voor”, zei De Jager sussend. “En we brengen al enorme hervormingen aan; het is niet nodig alles te doen.” Een goed verstaander weet genoeg: dit is voor provisie op schadeverzekeringen slechts uitstel van executie.

 

Om de al dan niet gemeende zorgen weg te nemen omtrent de toegang tot advies voor de lage inkomens, kwam De Jager met ‘geldwinkels’ op de proppen. In enkele steden mogen studenten en vrijwilligers vrijblijvend met burgers over financiën gaan babbelen. Alsof één winkeltje in de Kalverstraat de problemen op dit vlak in, bijvoorbeeld, Amsterdam oplost? En wat hebben Henk en Ingrid in Groningen daaraan, als die stad niet tot de winkelsteden van De Jager gaat behoren? Hoe ondoordacht de proefballon ook werd opgelaten, menig Kamerlid zei dat “’t wel sympathiek klonk”.

 

Daarmee gaven zij wel een signaal af over de potentie die het idee herbergt. Intermediairbedrijven zouden dit op lokale (of regionale) niveaus kunnen organiseren. Laat zien dat eigen gewin niet maatschappelijke relevantie in de weg hoeft te staan! Toon dat financieel advies kwaliteit behoeft en dat je dat dus het beste zelf ter hand kunt nemen en niet aan studenten kunt overlaten!

 

Een inloopwinkel waar mensen gratis algemeen financieel advies kunnen krijgen. Beschouw het maar als marketingkosten, al is niet uitgesloten dat menig gemeentebestuur de kosten via subsidie zelfs drukt. En het is best denkbaar om op natuurlijke wijze een combinatie te maken met het eigen bedrijf, waardoor het inrichten en bemensen van de geldwinkels commercieel zelfs rendement kan opleveren.

 

hdrost@kluwer.nl

Reageer op dit artikel