blog

Boter bij de vis

Archief

Huisdieren vallen verzekeringstechnisch onder de inboedel. Dat wil zeggen, kléine huisdieren. De particulier die onlangs zijn twee lama’s wilde verzekeren werd vriendelijk doorverwezen naar Rialto. Katten, honden, hamsters en vissen zijn kleine huisdieren, dus vallen ze onder de (dekking) van de inboedelverzekering. Tot zover niets ingewikkelds.

Het wordt lastiger wanneer je gaat kijken wát er nou precies verzekerd is wanneer je, zoals klant J., een tropisch aquarium bezit. De extra uitgebreide inboedelverzekering – nog steeds de meest gangbare – omschrijft een aantal met name genoemde evenementen. Op glasbreuk na (stroomt het aquarium leeg door glasbreuk dan is, naast gevolgschade, meestal ook het aquarium zelf én de inhoud van het aquarium meeverzekerd) zijn de meeste dekkingen nutteloos. Diefstal? Iemand wel eens gehoord van een inbreker die vissen steelt uit een woonhuis? Brand? Bluswater genoeg! Waterschade? Grapje zeker.

 

Feit is: aan een reguliere inboedelverzekering heb je met een tropisch aquarium niet genoeg. Het grootste risico van deze hobby is namelijk stroomuitval, aldus klant J. Ik had wat moeite het (technische) verhaal te volgen. Echt, ik heb een klant die drie forellenvisvijvers heeft, die nooit zo ingewikkeld doet… Maar het kwam erop neer dat stroomuitval ervoor zorgt dat de pomp ermee ophoudt. En daardoor gaan de vissen dood. Dat kan nog wel eens voorkomen wanneer iemand op vakantie is en de ‘verzorger’ niet goed oplet. Zoals in de reclame van Amstel, waarbij er vlak voor de terugkomst van de vakantieganger snel nog even een nieuwe plant en een vervangende goudvis gekocht wordt.

 

“Maar stroomuitval is toch gedekt op een gewone inboedelverzekering?”, merkte klant J. op, toen we de kwestie bespraken “Ja”, antwoordde ik. “Maar dan moeten de vissen wel dood in de diepvries liggen. Als visstick of sushi. Stroomuitval is alleen van belang voor de inhoud van je vrieskist, niet voor je aquarium.”

Gelukkig voor klant J. is er tegenwoordig een prima oplossing voor het vissenprobleem; de allriskinboedelverzekering. Stroomuitval is een van buiten komend onheil en gevolgschade is dan gedekt.

 

“En als die beesten gewoon ziek worden?” vroeg klant J. terwijl hij zijn handtekening zette. Ik haalde mijn schouders op. “Tja”, zei ik. “Dat is dan weer eens soort eigen gebrek. En ik vrees dat je dán achter het net vist.”

 

evuijsters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel