blog

Nederig

Archief

Tot op het bot gemotiveerd. Bij zo’n kreet verschijnen in deze ‘Twentse dagen’ beelden op het netvlies van Eddy (De Keu) Achterberg in een vies voetbalbroekje. Maar niet van weldoorvoede, gekrijtstreepte heren. Toch gebruikt voetbalsponsor Nationale-Nederlanden dezer dagen de woorden ‘tot op het bot gemotiveerd’, om aan te geven dat de verzekeraar staat voor zekerheid, wat er ook gebeurt.

Voortbordurend op oude Postbank-successen als ‘Vijftien miljoen mensen’ tracht NN zich als hoeder van het Nederlandse volk op te stellen. “Dit is voor het Nederland van nu”, zo start elke reclame-uiting. Bij NN mag het kennelijk een onsje pretentie meer zijn.

 

Het staat in contrast met het streven van de verzekeraar zich juist nederig te willen opstellen. Niet voor niets werd de campagne in miniatuurstad Madurodam gelanceerd. Daarom ook schrijft NN de letter ‘n’ voortaan in het klein. Vreemd is dan weer wel dat de radiocommercial is ingesproken door radiomaker Jan Douwe Kroeske, met zijn ‘Twee Meter Sessies’ niet bepaald het symbool voor klein.

 

In de reclameboodschappen tracht NN zich in te leven door de Nederlander voor te houden dat hij “teleurgesteld is” in de grote financiële instellingen. Helaas voor NN, het gevoelen is wat heftiger. Menig Nederlander voelt zich in zijn hemd gezet, tot op het bot verkleumd, zeg maar.

 

Ik geloof niet dat er veel mensen zijn die de mening delen van topman Lard Friese – een maand geleden in dit tijdschrift uitgesproken – dat “NN er altijd is geweest op belangrijke momenten in de samenleving”. Welke dan?

 

Binnen deze bedrijfstak zijn er twee recente wapenfeiten van NN te noemen: de segmentprovisie en de aanprijzing van het Keurmerk Financiële Dienstverlening. Die eerste had in de kern niets te maken met de door NN gepromote “kwaliteitsverbetering” maar alles met omzetstimulering. En de promotie van het keurmerk onder het intermediair had alle kenmerken van vrijblijvendheid en weinig van doen met ‘een heilig moeten’.

 

Zolang zichtbare daden uitblijven, zijn alle mooie woorden van NN, hoe klein ook de daarbij gebruikte letters, veel te groot.

 

hdrost@kluwer.nl

Reageer op dit artikel