blog

Mooi weer spelen

Archief

Als we de diverse onheilsprofeten moeten geloven gaat ons klimaat drastisch veranderen. Global warming, heet dat. Nou krijg ik het sowieso al benauwd van het woord ‘global’, maar stel dat de profeten gelijk hebben. Dat de aarde langzaam opwarmt en dat ons klimaat steeds extremer wordt. (Ter illustratie verwijs ik hiervoor naar de film ‘The day after tomorrow’, die geeft een gezellig beeld van de toekomst!) Dan lijkt het mij dat we verzekeringstechnisch een probleem hebben.

Ten eerste wordt de grens tussen natuurrampen (veelal niet te verzekeren) en ordinaire klimatologische omstandigheden (veelal wel te verzekeren) steeds vager. Nou komen we dáár wel overheen: er is vast wel ergens een (werkloze) commissie te vinden die een onderzoek wil doen naar de zogenaamde grensgevallen. Op sommige gebieden is men hier al mee aan de slag gegaan, getuige de mogelijkheden die er momenteel zijn om overstroming ‘mee te verzekeren’.

 

Het tweede probleem, de reactie van de moderne mens op die extreme weersomstandigheden, lijkt me ernstiger. De oermens bijvoorbeeld, bleef gewoon in zijn grot zitten als het noodweer werd. Dan maar een dagje niet naar kantoor, daar had hij geen weeralarm voor nodig. Maar anno 2010 zijn we die feeling met de natuur een beetje kwijt. Een dik pak sneeuw en er wordt al gesproken over ‘de hel van 2010′. Zo bedacht klant M. op een ‘winderige’ dag (windkracht 9) dat hij wel eens zijn bungalowtent kon gaan testen. Het ding waaide aan flarden en verbáásd dat klant M. daarover was! Bijna net zo verbaasd als klant R. die een flinke schade maakte, doordat hij met zijn auto de tuin van de buurman in glibberde (“Ik dacht dat er gestrooid was.”).

 

En zo zijn er méér schades waarbij de klant systematisch ‘mooi weer’ blijft spelen. Bevroren leidingen van caravans (“we dachten dat ze er wel tegen konden”), rondwaaiend tuinmeubilair en diverse ondergelopen ruimtes (“Piet Paulusma had gezegd dat het droog bleef!”). De effecten van zwaar weer zijn altijd direct merkbaar. En als het klimaat nú al voor problemen zorgt, hoe moet dat dan straks als er tornado’s, tsunami’s en gletsjers komen?

 

evuijsters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel