blog

Dubbeltjes

Archief

De veel te lang uitgebleven fusie tussen NVA en NBVA is een feit. Reden voor een groots feest is het niet. Adfiz gaat van start met circa 1.400 leden en vertegenwoordigt daarmee in aantal nog geen 15% van alle assurantietussenpersonen in Nederland.

Mager, zeker in een tijd waarin het intermediair kreunt onder de eisen die opeens aan de beroepsgroep worden gesteld. Dat kreunen gepaard gaat met klagen wekt geen verrassing. Zeker niet vanuit een bedrijfstak die jarenlang stevig is verwend. Dat er geen gezamenlijke vuist wordt getoond, mag wel verbazing wekken.

 

In plaats daarvan worden zo nu en dan wat vingers in de lucht gestoken. Zo lieten Verfinad en Inversam al eens van zich horen en was daar eerder dit jaar Stefa, de Stichting ter bevordering van Eerlijk Financieel Advies. Samen met kleine kantoren, die zich veelal niet vertegenwoordigd voelen door de NVA of NBVA, wilde Stefa terug naar “de kern van ons ondernemerschap: de kwaliteit van het advies”. Daarvoor hoefde er eigenlijk niet veel te veranderen, was de teneur. Alle níeuwe eisen op het gebied deskundigheid en transparantie leverden volgens Stefa, verwijzend naar de slavenhandel (!), voor menig tussenpersoon “mensonterende omstandigheden” op.

 

Deze maand meldden zich ineens Safico (Samen een Financiële Coöperatie) en de ‘Commissie WFD/WFT’. Die laatste riep, dertien dagen vóór het verstrijken van de deadline, op tot afschaffing van het nieuwe systeem van permanente educatie. Met een dertig jaar geleden gehaald diploma en het zo nu en dan ’s uitzitten van een seminartje is, wat deze commissie betreft, de deskundigheid van de assurantieadviseur dik in orde.

 

Een faliekante misvatting. En tevens een diskwalificatie van het eigen beroep. Toch zegt de ‘Commissie WFD/WFT’ al 600 steunbetuigingen te hebben. Met de handtekening van die tussenpersonen wordt een petitie tegen de ‘gelegaliseerde diplomadiefstal’ opgesteld. Op het oog grote woorden en daden, al komen ze een beetje laat.

 

De groeiende wens om gehoord te worden loopt parallel met de onvrede over NVA en NBVA. De alternatieven ontbreekt het echter aan de nodige middelen (zoals geld, tijd en kennis) om een vuist te kunnen maken. Per saldo draagt het niet bij aan een werkelijk relevante krachtenbundeling. Wat ook niet helpt is enkel trappen tegen de wel gevestigde orde en in weemoed omkijken naar vervlogen jaren. Vroeger, toen de gulden nog een daalder waard was en je voor een dubbeltje op de eerste rij kon zitten. Ja, dat waren nog eens tijden.

 

hdrost@kluwer.nl

Reageer op dit artikel