blog

Mentale beloning

Archief

Samen met de honderd beste tussenpersonen in de ogen van verzekeraar Noordhollandsche van 1816 mocht ik deze maand een verhaal aanhoren van Jeroen Smit. Deze voormalige journalist schreef onder meer het boek ‘De Prooi’, over de hoogmoed en de val van ABN Amro. Smit nam woorden in de mond als ‘nutsfunctie’ en ‘psychisch inkomen’, mentale beloning dus. Het zou zeer zinvol zijn als iedere functionaris in de financiële dienstverlening zich hierop eens bezint.

Smit sprak ook over briljante mensen, die op enig moment mentaal het aardse oppervlak verlaten en voor hun gevoel dicht bij God komen te staan. En, u voelt ‘m al: dan gaat ’t mis. Het deed mij denken aan Paul van de Geijn, voormalig Aegon-topman en voorzitter van het Verbond van Verzekeraars. Hij werd rond de eeuwwisseling door Elsevier ooit ‘aanvoerder van een roversbende’ genoemd. Tijdens een interview met hem in 2001 moest hij daar vooral om lachen. Hij noemde de verzekeringsbranche juist een voorbeeldige, onder meer op het punt van transparantie. De branche scoort bij alle ‘stakeholders’ gewoon goed, wist Van de Geijn. Alleen het grote publiek was “andere koek, lastig beheersbaar, met een hoog napraat-gehalte”.

 

Anno 2009 zet Willem Middelkoop, schrijver van het boek ‘Overleef de kredietcrisis’, het toenmalige Aegon neer als extreem agressieve verkooporganisatie. Hij vraagt hij zich af waarom Aegon, toch geen systeembank, eigenlijk door de zittende regering overeind is gehouden. Dat gebeurde toch ook niet bij DSB?

 

Afab wordt wel overeind gehouden. Nee, niet door de overheid, maar ditmaal door banken. Ook hier is een interview uit het verleden zeer illustratief. In 2003 benadrukte Maasbert Schouten in AM dat hij zelf wars van lenen was. “Je zou ze de kost moeten geven: tussenpersonen die zich voor een overname zwaar in de schulden steken. Dat alles van mij is, vind ik een rustig en prettig idee. Ik zou er anders niet van slapen: ik heb een hekel aan doorlopende kosten.” Vijf jaar later blijkt Afab van banken € 190 mln te hebben geleend. Alleen omdat die banken daar nog iets van hopen terug te zien, mag Afab blijven leven. Waar is dit misgegaan?

 

De woorden van Smit brachten mijn gedachten ook even terug bij het optreden van Niek Hoek in de Tweede Kamer, een jaar geleden. Als vertegenwoordiger van de enige grote verzekeraar die geen staatssteun nodig had gehad, wees hij voor de oorzaken van de kredietcrisis onder meer naar de aandelenbeurs. Volgens hem worden directies van financiële instellingen door aandeelhouders gedwongen tot een te risicovolle bedrijfsvoering. “Er zijn meer belangen dan die van de aandeelhouders”, zei hij bevlogen. Diezelfde man leidde Delta Lloyd deze maand naar de beurs. Nu maar hopen dat de door de aandeelhouders opgelegde bonusregeling hem niet doet loskomen van de aarde.

 

hdrost@kluwer.nl

Reageer op dit artikel