blog

Oktober

Archief

Oktober 2008 bracht de financiële wereld een vertrouwenscrisis van ongekende omvang. Banken en verzekeraars vielen in handen van de Staat of moesten aan diens geldinfuus en omvangrijke intermediairs, op provisie gestuurde verkoopmachines, gingen failliet. Zulke berichten waren aan de orde van de dag. In die context zei Jort Kelder in het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ dat DSB Bank de volgende bank zou zijn die zou omvallen. Zijn opmerking leidde toen niet tot een ‘run’ op de bank; gelijk kreeg hij wel.

Onder meer om die reden gaat oktober 2009 er met veel mediageweld overheen. Kantoorpanden en bestuurders van financiële instellingen zijn vaker op televisie dan stadions en voetballers. Het schaap DSB was nog niet doodgebloed of de tanden gingen in een nieuwe prooi, Afab. Geen verrassing; dat vond de bedrijfsleiding zelf ook. Afab registreerde daarom zélf onlangs internetdomeinnamen als afabclaim.nl en afableed.nl. Hoe bizar!

 

Afab kwam begin 2008 al eens tot wankelen na een uitgelekt mailbericht van grootaandeelhouder en (ex-)bestuursvoorzitter Maasbert Schouten. “Mijns inziens zouden vanaf heden géén producten van Aegon meer gesloten dienen te worden”, meldde hij zijn ‘adviseurs’. Reden: Aegon had bonussen afgeschaft en de basisprovisie verlaagd. Zijn antwoord op vragen van AM: “U suggereert dat provisie hier eerst komt en dan pas de klant. Maar zo werkt dat niet bij ons.”

 

Gijs van Rozendaal, de aangestelde ‘chief restructuring officer’, laat nu andere geluiden horen. Hij erkent dat Afab provisiegedreven zijn werk deed. Het bedrijf zal zijn leven nu toch echt gaan beteren. Welk opgejaagd prooidier volgt? Aegon of Reaal? Die laatste verzekeraar zegt in diverse media het kosten- en provisieniveau te gaan aanpassen als daartoe aanleiding is. Deze editie van AM toont twee voorbeelden van de werking van provisies bij pensioenverzekeringen, om het eens over een ander crisisgevoelig producttype te hebben. Oordeelt u zelf of Reaal aanleiding heeft.

 

Die herbezinning op kosten- en provisieniveaus betreft niet alleen Reaal maar alle verzekeraars en intermediairorganisatie Fidin evenzeer. Die roept “fel tegen provisies te zijn met een hoogte die niet uit te leggen is”. Maar Fidin wil geen scherpe provisieregels voor pensioenverzekeringen. Want ja, dat is toch zakelijk verkeer en werkgevers behoeven toch geen bescherming?

 

Media, politiek en publiek kopen het niet langer. Deze storm raast door, de sussende woorden uit de bedrijfstak ten spijt. De laatste blaadjes vallen uit de provisieboom: het omvallen is nabij. Daarvoor hoeven we misschien niet eens op oktober 2010 te wachten.

 

hdrost@kluwer.nl

Reageer op dit artikel