blog

De glans eraf

Archief

Cijfers, ik heb er wel wat mee. Ik geef onmiddellijk toe, erg spectaculair is het niet om naar te kijken. Van 279% naar 237%, van 265% naar 209% en van 422% naar 213%. Maar cijfers vertellen iets over een achterliggende wereld. En die kan boeiend zijn.

Genoemde percentages zijn de gemiddelde solvabiliteitsmarges van alle schade-, levens- respectievelijk uitvaartverzekeraars bij de afsluiting van het crisisjaar 2008, zo heeft toezichthouder DNB op zijn website bekendgemaakt. De cijfers vertellen dat de financiële crisis de verzekeringsbedrijfstak weliswaar pijn heeft gedaan, maar geen fatale klap heeft uitgedeeld. Slechts vijf van de circa 320 verzekeringsmaatschappijen hadden eind 2008 onvoldoende vermogen om aan alle toekomstige verplichtingen te voldoen. Het gaat om zeer bescheiden maatschappijen en de problemen zijn zonder veel rimpelingen inmiddels opgelost.

 

De verzekeringsbedrijfstak mag zich er best op laten voorstaan dat het zich financieel solide heeft getoond in een historische financiële crisis. Helaas zijn de overheidsinjecties aan Reaal, Aegon en toch ook ING smetten op dit blazoen. Maar DNB zal verheugd zijn dat een drama met een omvang als dat van Vie d’Or zich niet heeft voorgedaan. Toch heeft de crisis wel een prominent ‘slachtoffer’ gemaakt: Robein Leven.

 

Zo’n tien jaar geleden mocht ik directeur en eigenaar Eric Reintjens interviewen in het fraaie pand aan de Haagse Sophialaan. Dat gesprek begon opmerkelijk: ik moest eerst een aanbod tot het sluiten van een Robein-polis afwimpelen. Daarna begon Reintjens aan zijn verhaal. Dat hij zijn assurantiekantoor in Gouda in 1981 vaarwel had gezegd om zelf een levensverzekeringsmaatschappij te gaan runnen. Op levensverzekeringen werd in zijn ogen namelijk veel te veel verdiend en provisies voor tussenpersonen waren eveneens veel te riant. Het moest minder complex voor klanten én goedkoper kunnen. “In de eerste jaren was ik portier, boekhouder en directeur; mijn vrouw Toke was secretaresse, telefoniste en koffiejuffrouw”, zo verklaarde Reintjens de lage kosten.

 

Hij bereikte ermee dat de lijfrentepolissen van Robein jarenlang tot de beste in de markt behoorden. De premieomzet reikte tot boven de € 100 mln. Het maakte het pareltje onder de levensverzekeraars gewild. Delta Lloyd wilde er in 2007 zelfs wel € 76,25 mln voor neertellen. Maar Reintjens ging niet akkoord.

 

Nu zijn de aandelen, onder druk van de toezichthouder, in handen gekomen van Van Lanschot. Reintjens had dit pakket graag op een iets meer chique manier van de hand gedaan. En dan zegt de bank ook nog er zo snel mogelijk weer vanaf te willen. Jammer, Robein had een beter lot verdiend.

 

hdrost@kluwer.nl

Reageer op dit artikel