blog

Crisistaal

Archief

De kredietcrisis heeft er weer een nieuw woord bij. Naast taalparels als aanbodoverschot, vastgoedzeepbel en BosBanken hebben we nu te maken met zogenaamde ‘stresstesten’. Een test waarbij wordt vastgesteld hoe groot de kapitaalbehoefte van de gestresste bank is. Elke zichzelf respecterende bank voert tegenwoordig zo’n stresstest uit. Althans, in de Verenigde Staten. In Europa willen we er niet zo aan (zo bleek onlangs tijdens het overleg van de ministers van Financiën tijdens de G8). Een aantal Europese landen heeft de test wel uitgevoerd, maar wil de resultaten niet bekendmaken.

Toen ik dát las, moest ik ineens weer denken aan het artikel ‘De kredietcrisis voor dummies’ in de Volkskrant. “Niemand (binnen de financiële sector, red.) heeft er belang bij u de waarheid te vertellen”, aldus één van de meest spraakmakende zinnen. Waaraan ikzelf in gedachten toevoegde: ‘En doen ze dat wel, dan dus in zúlke bewoordingen dat u er bij voorkeur geen bal van begrijpt’. Want laten we eerlijk zijn, een ‘kapitaalinjectie’ in een zieke economie is nog wel te begrijpen, maar een ‘credit crunch’? Doet mij eerder aan een pak te dure muesli denken, dan aan een economische recessie. En wat te denken van de Kladderadatsch, het stagflatiespook en een Ninja-hypotheek?

 

Ik moet toegeven, de taalliefhebber in mij smult ervan, maar wat moet de consument met deze termen? Die wil gewoon klare taal. Zeker van banken en verzekeraars. Wat zegt ‘bank-run’, ‘black swan’ en het gevaar van ‘naked short-selling’ (soort perverse prikkel?) nou over hun beleggingsverzekering? Tegen de tijd dat ze al die begrippen gegoogled hebben, is die polis hun hele ladekast doorgewoekerd!

 

Het grootste deel van de mensen heeft dan ook totaal geen vertrouwen meer in onze branche, aldus een recent onderzoek van MijnOpinie.nl. Niet zo heel gek als je bovenstaande voorbeelden ziet. Tokkie-hypotheek? Testosteronbankier? ‘Toxic papers’? En dan ben ik nog maar bij de ‘T’. De verklarende begrippenlijst* is zeker tweeëntwintig pagina’s lang, geen wonder dat niemand meer iets van de crisis begrijpt. En als er dan ook nog eens gelogen en verzwegen wordt, zoals eerdergenoemd artikel in de Volkskrant suggereert, tja, dan wordt alles wel heel duister. ‘Voodoo-economics’, noemen we dat, lees ik bij de ‘V’. Als ik aan het einde van de lijst ben, bemerk ik dat hij niet compleet is. Er zijn nog geen crisisbegrippen met een Z. Komt mooi uit, ik heb er een: Zwijgende Stresstestbank.

 

evuysters@kluwer.nl

  

* De begrippen van de Kredietcrisis

 

Reageer op dit artikel