blog

Slecht rapport

Archief

Kent u het mopje van Jantje die zijn slechte rapport in het water gooit en thuis de vragende ogen van zijn ouders beantwoordt met het kinderliedje ‘Alle eend(t)jes zwemmen in het water’? Hoofdpersoon Jantje had natuurlijk ook voor een andere oplossing kunnen kiezen: zelf de cijfers aanpassen van een 1 naar bijvoorbeeld een 7 of een 10. Ach, met cijfers kun je vele kanten op.

Voormalig AFM-boegbeeld Arthur Docters van Leeuwen lanceerde eerder deze maand het idee om openbare rapportcijfers te gaan geven aan financiële adviseurs. Hij hoopt dat consumenten dan beter de weg naar een goede adviseur kunnen vinden. Opkomend AFM-coryfee Theodor Kockelkoren vindt ’t ook een goed idee. De rapportcijfers moeten voortvloeien uit de resultaten van de ‘self-assessments’ die onder toezicht staande tussenpersonen bij de AFM invullen.
 
Intermediairbedrijven hebben de hoogte van hun rapportcijfers op die manier dus in hoge mate in eigen hand. Nu zal de toezichthouder zeggen dat dit niet zo is, omdat alle vragen naar waarheid ingevuld moeten worden. Maar als consumenten voor hun keuze van tussenpersoon moeten afgaan op deze rapportcijfers, dan wordt de verleiding wel erg groot om daar munt te slaan uit. De uitkomsten van het zelfonderzoek zullen dus wat hoger gaan uitvallen dan de praktijk rechtvaardigt. ‘Alle elfduizend goed’, zullen we maar zeggen.
 
Docters van Leeuwen weet toch zelf precies hoe het werkt. “Hoe dikker de letter die men gebruikt om te benadrukken dat men onder toezicht staat, hoe hoger de nood om eens langs te gaan”, zei hij op het congres van De Hypotheekadviseur. Of zal hij het idee zo bedoelen: hoe rooskleuriger een tussenpersoon zelfonderzoek doet, hoe sneller hij een delegatie van de toezichthouder op de stoep kan verwachten?
 
‘Docters’ is er strateeg genoeg voor. Maar ik vrees toch dat het dit keer niet meer is dan een onzalig idee.
 
hdrost@kluwer.nl

Reageer op dit artikel