blog

Expeditie

Archief

Ik ben matig sportief. In het kader van de teamspirit mag ik echter graag deelnemen aan groepsactiviteiten. Dus toen één van mijn accountmanagers me voor een heuse ‘expeditie’ vroeg, zei ik natuurlijk geen nee.

En zo kwam het dat ik op een bewolkte woensdagmiddag, samen met een stel branchegenoten, begon aan ‘de zoektocht naar het vuur’. De ene puzzel na de andere losten we op. Samenwerking! We lagen aan kop, maar het tweede team zat ons op de hielen.
 
“Zou die zoektocht naar het vuur ons naar de barbecue leiden?”, hijgde één van mijn teamgenoten al joggend. “Is er een barbecue bij dan?,” schrok ik. Mijn buurman keek me verbaasd aan. “Hoezo?,” vroeg hij. “Hou je niet van barbecuen?” “Jawel”, zei ik. “Maar ik zit met artikel 149a van de BGFO.” Ik ging iets rustiger lopen en fluisterde: “Ik had gehoopt dat deze dag een beetje low budget zou zijn. Ik wil niet in de knoop komen met de inducementregels. Je weet wel, ook voordeeltjes in natura moeten worden aangemerkt als provisie.”
 
Mijn buurman keek me verbaasd aan. “Valt zo’n sportdagje daar óók onder, denk je?” “Ja”, zei ik. “Perverse prikkels zijn overal. Ik stuur tegenwoordig zelfs de gesponsorde pennen retour.” We kwamen aan bij de volgende opdracht; een evenwichtsspel. Met vier man (m/v) moesten we proberen een platte schijf zó te bewegen dat het balletje over de schijf naar het midden van het doolhof rolde. Ter verhoging van de feestvreugde moest ondertussen één van de teamleden aan het naburige touw blijven hangen. Mijn buurman wisselde mijn accountmanager af. Om beurten hingen ze in de touwen. “Maarreh”, siste de hangende held verkrampt. “De BGFO heeft het toch over een belóning? Geen probleem dan, ik vind dit meer een straf!”
 
Terwijl de rest van het team vergeefs probeerde het balletje in het midden te krijgen, dacht ik nog eens na over de inducementnorm. “Provisie, in welke vorm dan ook, valt onder artikel 149a”, zei R.J. van Loon, senior toezichthouder bij de AFM tijdens een voorlichtingsbijeenkomst. “Hoe u dit waardeert laten we aan uw fantasie over.” Kortom, de toezichthouder wil niet alleen dat de bemiddelaar qua inkomen pas op de plaats maakt, hij wil ook paal en perk stellen aan de extraatjes. Helaas gaat de WFT hier aan één heel belangrijk gegeven voorbij: dit soort dagen is nou júist zo goed voor de onderlinge contacten. En dus indirect óók voor de klant.
 
Gedurende mijn overpeinzingen hadden mijn teamgenoten het laatste spel afgerond. Het vuur was gevonden en de vlag gehesen. Een superdag, hoewel we verloren. Dat laatste gebeurde uiteraard geheel opzettelijk. Scheelde ons (inducementtechnisch) toch weer twee flessen champagne én een zoen van de organisator. Over perverse prikkels gesproken!
 
evuysters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel