blog

Lek Detectie Team

Archief

De schade begon zoals alle andere. Een klant meldde een probleem (lekkage in de badkamer) en er werd een schadeformulier toegestuurd. Gewoontegetrouw liet ik de klant een loodgieter bellen en stuurde de maatschappij een expert. Maar het wilde niet zo vlotten dit keer; géén van de vaklui kon iets zinnigs over de schadeoorzaak zeggen. De badkamer stelde iedereen voor een raadsel. We vroegen de maatschappij om raad. Gewichtig werd ons medegedeeld dat er een beroep gedaan zou worden op het Lek Detectie Team.

Het Lek Detectie Team? Ja, het Lek Detectie Team! ‘Uw specialist in vochtbeheersing,’ kopte hun e-mail. Hoorden we daar nou de tune van The A-team op de achtergrond?! In gedachten zagen we de mannen van het Lek Detectie Team al ten strijde trekken; met speciale busjes (legerachtige voertuigen zoals die van de Explosieven Opruiming Dienst), in colonne en onder politie-escorte uiteraard. Eenmaal aangekomen op de plek des onheil zou het woonhuis tot in de wijde omgeving afgezet worden met een rood-wit politielint.
Ik zag het helemaal voor me. Nieuwsgierigen werden door het Lek Detectie Team op afstand gehouden. Mijn collega en ik overwogen om de klant te waarschuwen dat hij de komende tijd geen ruchtbaarheid aan de zaak moest geven; het werk van het Lek Detectie Team mocht immers op geen enkele wijze door de media gehinderd worden. Het ging hier om een zéér delicate zaak. Vandaar ook dat de mannen van het Lek Detectie Team gasmaskers en vinylhandschoenen droegen.
Bijna in slowmotion zouden de helden, gewapend met allerhande hightech meetapparatuur, uiteindelijk het huis betreden. De achterste man wierp nog snel een blik op een foto van zijn zoontje, haalde diep adem en verdween als laatste in het rampenpand. In een mist van door henzelf opgespoten waterstofperoxide gingen de mannen aan het werk. Zou het hen lukken om binnen de gestelde tijd het lek te vinden?
En dan; ontlading! De leden van het Lek Detectie Team hadden de missie succesvol volbracht. Eén van de bikkels had het huis verlaten en sprak de doodstille mensenmenigte, die zich inmiddels rond het huis verzameld had, toe. “Het. Lek. Is. Gevonden.” Waarop alle spanning zich ontlaadde in een daverend applaus. Mensen juichten, schreeuwden en vielen elkaar spontaan om de hals. Ik hoorde ze in mijn hoofd. “Leve het Lek Detectie Team,” scandeerden ze.
De leuzen werden echter onderbroken door het rauwe geluid van een rinkelende telefoon. De klant. Het Lek Detectie Team was geweest. Eén man sterk. En het bezoek had nog geen tien minuten geduurd.
 
evuysters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel