blog

Grote schoonmaak

Archief

Een nieuwe lente, een nieuw logo. Bij ASR zijn ze goed bezig; er waait daar een frisse wind. Het viel me opeens op. De informatievoorziening is verbeterd, de extranetten vernieuwd en de schades bij het veelgeplaagde bedrijf worden ineens opvallend snel en zonder gezeur afgehandeld. Waar er voorheen bij elk aansprakelijkheidsclaimpje nog een paar lullige vragen voor de tegenpartij uitgeperst werden, heb ik nu ineens binnen een week de uitbetalingsbevestiging binnen.

Neem nou de computerschade van bedrijf Z. Hun laptop – uitgebreid verzekerd voor alle van buiten komende onheilen met dekkingsgebied heel Nederland – was gevallen tijdens een bezoek aan een zusterbedrijf. Total loss, nam ik aan. Ten onrechte, want toen bedrijf Z werd gebeld met de mededeling dat hun computer zou worden opgehaald (in verband met onderzoek) raakte de eigenaar lichtelijk in paniek. “We werken er nog op!”, riep hij paniekerig door de telefoon. “Het scherm staat weliswaar haaks op het toetsenbord, maar hij doet het nog. We kunnen hem niet zomaar missen.”
 
En toen zat ik opeens met een probleem: twéé verschillende belangen. De klant kon zijn laptop niet missen, maar de verzekeraar kon pas iets over de vergoeding zeggen als de zaak was beoordeeld. Om maar even in de lentesfeer te blijven: een traditioneel kip- en eiverhaal.
 
De schadebehandelaar van ASR was gelukkig bijzonder begripvol. “Ik ga wel even bellen”, zei hij vaderlijk. Nog géén tien minuten later belde hij terug. Met een oplossing! We kwamen overeen dat de laptop eerst ter plekke door een schadeherstelbedrijf beoordeeld zou worden. De schadebehandelaar had ze ingeseind. De handeling werd later zelfs gereduceerd tot het opsturen van enkele foto’s van het kapotte apparaat.
 
Met die foto’s waren ze bij het reparatiebedrijf snel klaar. “Een digitale tijdbom,” noemden de computer. “Nou,” zei de schadebehandelaar. “Dat is duidelijke taal. Bel je relatie maar op: hij mag een nieuwe laptop uitzoeken.” Als ik het bedrag zou doorbellen, zou hij het direct overmaken. “Goh,” zei ik. “U heeft echt het voorjaar in ’t hoofd hè?” De schadebehandelaar moest lachen om mijn verbazing. “Ach”, zei hij en vervolgde cryptisch: “Een grote schoonmaak veegt een hoop stof weg. En dát geeft weer een heldere kijk.” Terwijl ik het gesprek beëindigde kwam er een bedankmail van bedrijf Z binnen. “Duizendmaal dank, voor de zorgvuldige en snelle afhandeling.”
 
Met een grote grijns ging ik die dag naar huis. Zonnetje op mijn hoofd, bloesem aan de bomen; wat is ons vak toch mooi.
 
evuysters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel