blog

Bos bloemen?

Archief

Waar huisvrouwen vroeger aan de keukentafel hun DE-punten telden, ‘spaar’ ik tegenwoordig vooral PE-punten. En gelooft u mij, daarbij gaan er flink wat potten koffie doorheen! Alleen al de zoektocht naar het juiste examen is een hele uitdaging! De reis is belangrijker dan de bestemming, lijkt het motto van de Permanente Educatie. Hoe hoger het oorspronkelijke diploma, hoe ingewikkelder de tocht naar de jaarlijkse PE-examens. (De beleidsmakers verschuilen zich hierbij achter de opbeurende term ‘maatwerk’.)

Het heeft wel iets van een moderne computergame; onderweg clous verzamelen, instinkers negeren (‘basis’ toen geen onderdeel van B-examen, nu wel nodig als PE, etc.) en langzaam, wanneer we steeds een ‘level’ verder geraken, ontvouwt zich de plot; wie verslaat het CDFD? Om het spel extra spannend te maken is er dan ook nog de handicap van vrijstellingen: niet alleen het oorspronkelijk diploma wordt als uitgangspunt genomen, we hebben ook nog te maken met de datum waarop dat diploma gehááld is. “Waarom maken ze het zo ingewikkeld,” zucht een cursist op één van de vele fora waarop branchegenoten elkaar om raad vragen. Werkelijk, naast een P&O-afdeling heb je als bedrijf onderhand ook minimaal één fulltime PE-planner nodig.
Maar, en dat moet ook gezegd, als columnist smul ik van al deze nieuwe regelingen! Zo kon ik een grijns niet onderdrukken toen ik onlangs van Dik van Velzen – beleidsmedewerker bij Nibe-SVV – begreep dat de adviescommissie nogal moeite had met het bedenken van een PE voor consumptief krediet. Hierop had Van Velzen geopperd dat het misschien dan een idee was om de toetstermen voor consumptief krediet te laten vervallen. Maar nee, dat was niet de bedoeling van het systeem, aldus de adviescommissie. En dus heeft blijkbaar een groep échte ‘die hards’ zich over de vakbladen gebogen en (ongetwijfeld met veel pijn en moeite) de meest triviale, onbelangrijke en niet ter zake doende details op een rij weten te krijgen en tot PE uitgeroepen. Dat zal me het examen wel worden, roep ik dan! Maar goed, wie weet is het examen ook het minst belangrijke van de hele regeling. Het zou míj niet verbazen als er straks, wanneer ik mijn eerste PE-examen ga afleggen, iemand met een grote bos bloemen op de drempel van het examengebouw staat. En dat ik dan te horen krijg:: “Mevrouw Vuysters, gefeliciteerd! Wat knap dat u hier op het juiste moment voor het juiste examen bent verschenen. U bent geslaagd.”

Reageer op dit artikel