blog

Petten

Archief

Als tussenpersoon moet u beschikken over een flink aantal petten. Want even onder ons, die consument van tegenwoordig verwacht nogal wat petten! Ik word, als eenvoudig tussenpersoon, met enige regelmaat aangesproken als psycholoog, fiscalist, medicus, accountant én jurist. Nou heb ik een heleboel petten, en daarbij heb ik niets tegen multitasken, maar er zíjn grenzen. Als iemand gaat roepen: “Het is dan wel míjn schade, maar míjn schuld is het niet, zoekt ú maar iemand om aansprakelijk te stellen!”, raak ik ietwat geïrriteerd. Zo iemand kan zich beter richten tot een detectivebureau.

Nou is het feit dat de functie van tussenpersoon steeds breder wordt wel begrijpelijk. Klanten worden mondiger en daarbij voelen ze zich gesterkt door alle media-aandacht van de laatste tijd (“Ik ben aangesloten bij de Stichting Leaseverlies, de Duisenbergregeling én de Euroshareholders. Nu jij weer.”) En daarbij komt dan ook nog dat onze (eigen!) reclamespotjes nog wel eens de neiging hebben niet helemaal ter zake kundig te zijn. Denk aan commercials waarbij het lijkt alsof je voor elke ongelukje ‘even de verzekeraar moet bellen’. Ik bedoel, als u thuis zou komen uit het safaripark, en u ontdekt een leeuw op het dak van uw auto, wie kunt u dan beter bellen; de dierentuin of uw verzekeraar?!
Maar begrijpelijk of niet, ondertussen heb ík steeds meer moeite om een klant de redelijke grenzen van onze dienstverlening aan te geven. Echt, ik vind het helemaal niet erg als ik wordt gebeld met een vraag over een belastingaangifte, maar die vraag moet dan wél over de via ons kantoor afgesloten levensverzekering gaan. Niet over de kosten voor de kinderopvang. Ook heb ik eens een klant gehad die belde vanuit het politiebureau met de vraag of ik even een advocaat kon regelen. Hij had niet eens een rechtsbijstandverzekering, dan had ik de vraag nog kunnen begrijpen. En wanneer zich ergens een inbraak voordoet, regel ik tegenwoordig niet alleen de schade; ik word ook nog eens door de klant gecharterd als slachtofferhulp. Met alle gevolgen van dien, want ik ben niet echt geschikt voor het beroep van hulpverlener. Nee, al die petten maken het ons er niet makkelijk op. De diversiteit van ons vak vind ik nog steeds leuk, maar soms kán of wil ik klanten echt niet helpen. Dan gaat het verzoek gewoon mijn pet te boven.

Reageer op dit artikel