blog

The Last Laugh

Archief

“In the end it’s not us that will suffer…it’s your pensionfund!” Met die zin sluiten de Britse komieken John Bird en John Fortune een hilarische sketch af over de problemen met subprimehypotheken. In het uit 2007 daterende filmpje, (‘The Last Laugh’, te vinden op Youtube), tonen ‘The Long Johns’ wat er misgaat als mensen onderling ófwel een blind vertrouwen ófwel geen enkel vertrouwen hebben.

Gevoed door hebzucht heeft onze westerse wereld enige tijd in blind vertrouwen kunnen leven. Daar wordt al enkele jaren aan gemorreld. De komst van de Wet Financieel Toezicht is er een bewijsstuk van; de compensatieregelingen voor houders van een beleggingsverzekering zou je ook in dat licht kunnen zien.
 
Dat werknemers van Fortis ineens gekscherend als ‘ambtenaren’ worden betiteld, de beursindex richting nul koerst en de overheid een bijzonder krediet van € 20 mld ter beschikking stelt aan banken en verzekeraars, laat zien dat de weegschaal nu volledig is doorgeslagen. De kredietcrisis is een vertrouwenscrisis van ongekende omvang.
 
Onder dit gesternte kende het populaire tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ vorige week een opvallend fragment. Gevoed door Jort Kelder stelde gastheer Matthijs van Nieuwkerk hardop de vraag ‘of DSB Bank de volgende bank is die gaat omvallen’. Het heeft, voor zover bekend, niet geleid tot een run op de bij DSB ondergebrachte spaargelden. Dat had echter zomaar gekund. Bij het Nederlandse dochterbedrijf van de Belgische bank Argenta hebben ze dat al enigszins ondervonden. Waar het etiket ‘Belgisch’ al niet toe kan leiden.
 
Maar wat dan te denken van onze minister van Financiën, die na de overname van de Nederlandse Fortis-tak voor het oog van camera’s opmerkte dat “de gezonde delen nu gevrijwaard zijn van besmetting door de minder gezonde delen”. Met zo’n opmerking kon de onzekere Belgische consument fijn het weekeinde in. Fortis is dus ‘gone tomorrow’.
 
In zo’n tijdsgewricht kunnen communicatiespecialisten hun vak gerust ‘uitdagend’ noemen. Het gevaar dreigt dat elk woord de geloofwaardigheid meer op het spel zet. Wie gaat er nog gerust slapen als het Verbond van Verzekeraars in een persbericht stelt dat verzekeraars “onder streng toezicht staan en ruime solvabiliteitsmarges aanhouden”? Het is in elk geval beter dan het gedrag van AIG en Fortis België, die in Californië respectievelijk Monaco luxueuze feestjes vieren met hun tussenpersonen. Alsof er niets aan de hand is.
 
Aegon roept ondertussen hardop ‘eerlijke reclame’ te maken. Wellicht helpt dat in een tijd waarin, volgens ons zusterblad Adformatie, 80% van de Nederlanders commercials van banken en verzekeraars niet geloofwaardig vindt. Wat níet helpt is een faillissement van Realis. Dit bedrijf (“sinds 2003 een van de grootste wederverkopers van Aegon”) bracht liefst 7.000 beleggingspolissen naar Den Haag. Zulke voorbeelden maken de al jaren geleden aangekondigde beleidsommezwaai binnen Aegon weinig geloofwaardig.
 
Intussen kijk ik angstig uit naar het komende jaarbericht van mijn pensioenfonds. Alhoewel, DNB heeft gezegd dat ons pensioenstelsel robuust is. En de pinautomaat gaf zojuist nog gewoon € 200. Er is voorshands dus geen enkele reden…
 
Klik hier voor het filmpje 'The Last Laugh' (2007)

Reageer op dit artikel